prawa autorskie malarzy niepolskich

• Autor wątku Autor wątku prostoiwprawo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prostoiwprawo

Użytkownik
Odpowiedzi
67
Czy okres 70 lat od śmierci malarza obcej narodowości skutkuje wygaszeniem praw autorskich podobnie jak to jest w przypadku twórców polskich, a co za tym idzie, czy można drukować swobodnie ich dzieła w Polsce np. na tkaninach?

Przepis prawny:
Art. 7.
[Umowy międzynarodowe]

Jeżeli umowy międzynarodowe, których Rzeczpospolita Polska jest stroną, przewidują dalej idącą ochronę, niż to wynika z ustawy, do nieopublikowanych utworów obywateli polskich albo do utworów opublikowanych po raz pierwszy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub równocześnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej albo opublikowanych po raz pierwszy w języku polskim – stosuje się postanowienia tych umów.
Prawo autorskie.
Akt paryski konwencji berneńskiej przyjmuje minimalny czas ochrony praw autorskich majątkowych na 50 lat, ale warto się upewnić jaki czas ochrony jest przewidziany w państwie pochodzenia dzieła z uwagi na:
Przepis prawny:
Konwencja berneńska
Artykuł 7
8. W każdym wypadku okres trwania ochrony będzie regulowany prze prawo państwa, w którym żąda się ochrony; jeżeli jednak ustawodawstwo tego państwa nie stanowi inaczej, okres ten nie będzie dłuższy od okresu ustalonego w państwie pochodzenia dzieła.

Dziękuję za wskazówkę, będę próbować dotrzeć do tych przepisów. Konkretnie chodziło mi o Klimta, którego plakat widziałam w sprzedaży w Castoramie i zastanowiło mnie, czy mogę w takim razie jego dzieła także drukować na materiale tekstylnym. Pozdrawiam.:)

Powrót