Prawa autorskie na forach PBF

• Autor wątku Autor wątku Aelita
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Aelita

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Wiem, że podobne pytania zostały już zadane, lecz mowa była o prawach autorskich Naruto. Osobiście chciałabym zapytać o prawa autorskie dotyczące serialu i komiksu WITCH, oraz serialu Amerykański Smok Jake Long.

Mam bowiem w planach stworzenie forum PBF, będącego crossoverem tych dwóch seriali i komiksu. Z tego, co zauważyłam w internecie, jest wiele stron gdzie twórczość autorów tych dzieł jest publikowana i autorzy jeszcze nigdy nie rościli sobie do nich praw. Zupełnie tak, jakby nie mieli pretensji, że ich twórczość jest używana przez fanów.

W takim razie... Czy jeśli stworzę forum, w którym wykorzystam obrazki z seriali, oraz opis fabuły, miejsc i postaci, lecz nie będę otrzymywać z tego korzyści materialnych (sama zabawa w odgrywanie postaci) i w stopce forum zamieszczę informacje, że wspomniane fragmenty dzieł zostały zapożyczone z seriali i komiksu i nie są moją własnością to... Forum to będzie legalne i nie złamię prawa?

Z góry dziękuję za pomoc.

Aelita napisał:
... Z tego, co zauważyłam w internecie, jest wiele stron gdzie twórczość autorów tych dzieł jest publikowana i autorzy jeszcze nigdy nie rościli sobie do nich praw. Zupełnie tak, jakby nie mieli pretensji, że ich twórczość jest używana przez fanów. ...
To w cale nie oznacza, że jest to automatycznie legalne.
Aelita napisał:
... Forum to będzie legalne i nie złamię prawa?
Nie, jeśli to zrobisz bez odpowiedniej zgody to złamiesz prawo. Fakt, że uprawnieni nie korzystają ze swoich praw niczego nie zmienia.

To w jaki sposób mogłabym otrzymać te prawa? Jeśli wyślę do Disneya email z prośbą o zgodę, na pewno zginie w spamie. A wielu osobom zależy tylko na tym, by po prostu trochę pograć ulubionymi postaciami.

Aelita napisał:
... Jeśli wyślę do Disneya email z prośbą o zgodę, na pewno zginie w spamie. ....
Wyślij normalnym listem lub szukaj przedstawiciela na Polskę.

Aelita napisał:
Jeśli wyślę do Disneya email z prośbą o zgodę, na pewno zginie w spamie.

Szkoda czasu tak naprawdę. Będzie tak jak mowisz albo dostaniesz odpowiedz po pol roku z automatu.

Tak jak napisał Ci moderator. Ale i ta forma nie gwarantuje sukcesu (przerabiane przeze mnie).

Mozesz ewentualnie probowac cos zalatwic telefonicznie.

Powrót