Prawa autorskie na forum

• Autor wątku Autor wątku Selfdestruct
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Selfdestruct

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Tego konkretnego zagadnienia niestety tutaj nie znalazłem. Być może źle szukam. Na prawie nie znam się wcale dlatego wolę zapytać fachowców.
Czy temat założony na forum w formie artykułu, prezentacji z własnej wiedzy nie cudzej, posiada prawa autorskie? Jeżeli tak to jak to ma się do regulaminu forum w którym administracja zaznacza sobie, że takie tematy po wysłaniu stają się ich własnością? Na jakiej podstawie? Co mogę zrobić żeby administracja usunęła temat, na co się powołać?

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam :)

Selfdestruct napisał:
... że takie tematy po wysłaniu stają się ich własnością? ...
Takie oświadczenie nie ma żadnej mocy prawnej, administracja nie nabywa żadnych praw do utworu po za licencją ustawową na korzystanie w sposób zgodny z charakterem i przeznaczeniem. Licencja ta ma ograniczenie czasowe - 5 lat.

Nie rozwiązuje to mojego problemu. Licencja domniemana trwa 5 lat i nic nie można z tym zrobić?
Nie chcę, żeby te tematy były na forum, są w nich zdjęcia mojego autorstwa. Wiem, że sam się wkopałem nie czytając regulaminu przy zakładaniu tam konta i szukam teraz sposobu żeby to obejść. Nie zamierzam czekać przecież pięciu lat...

Przepis prawny:
Art. 56.
[Odstąpienie / wypowiedzenie umowy]

1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.

2. Jeżeli w ciągu dwóch lat od odstąpienia lub wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, twórca zamierza przystąpić do korzystania z utworu, ma obowiązek zaoferować to korzystanie nabywcy lub licencjobiorcy, wyznaczając mu w tym celu odpowiedni termin.

3. Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią w związku z zawartą umową. Nie można jednak żądać zwrotu kosztów, gdy zaniechanie rozpowszechniania jest następstwem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności.

4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do utworów architektonicznych i architektonicznourbanistycznych, audiowizualnych oraz utworów zamówionych w zakresie ich eksploatacji w utworze audiowizualnym.
https://forumprawne.org/prawo-autor...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Nie bo nie takim powodem nie jest.

Powrót