Prawa autorskie na Youtube.

• Autor wątku Autor wątku Skrumpf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Skrumpf

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Zacznę od tego, że widziałem już podobne tematy, lecz ja mam nieco inną sytuację. Otóż jakiś czas temu (3 miesiące) zacząłem wrzucać filmy, a konkretnie kompilacje na mój kanał na Youtube.

Zaczęły robić nie najgorsze wyświetlenia (100k/msc), pobierałem np. 6-7 filmów o tematyce sportów ekstremalnych, dodawałem darmową muzykę i wrzucałem. Na większości filmów w menadżerze filmów mam zielony kwadracik, co oznacza zarabia. W ostatnim miesiącu suma wynosi 9-10$. Wiem, że to mało ale i tak chciałbym dostawać te 30-40zł miesięcznie za coś takiego. I tutaj moje pytanie:

Gdy właściciel jednego z filmu zgłosi mój film o prawa autorskie to:
a) usuną mi film
b) wyłączą zarabianie na filmie
c) usuną mi kanał
d) dostanę pozew (lub coś podobnego o tej samej wadze)

Boję się przez to połączyć YT z kontem AdSense. Co mi tak właściwie grozi?

PS Nie wysyłajcie mi linków do reg. youtuba, nic na ten temat nie mogłem znaleźć, liczę na Waszą odpowiedź! Pozdrawiam.

Skrumpf napisał:
... nic na ten temat nie mogłem znaleźć, ...
Pytania swoje zadaj suportowi YT i jednak powróć do dokładnej lektury ich regulaminu - korzystasz z udzielonej licencji. Po szczegóły zwracaj się do źródła my nie realizujemy pomocy owego portalu.

PS.
Jeżeli wykorzystujesz utwory bez odpowiedniej zgody autora to popełniasz przestępstwo i narażasz się na roszczenia cywilne.

Ostatnia edycja:
Youtube nie odpisuje. Regulamin czytałem już kilka razy. Ale co może mi grozić? Np. FailArmy używają ogromną liczbę filmów i niemożliwe jest to, że od każdego autora mają zgodę.

Skrumpf napisał:
Y... Ale co może mi grozić? ...
Masz problem ze zrozumieniem słowa pisanego ? Jak w PS. odpowiedzialność karna i cywilna.

Powrót