Prawa autorskie na yt

• Autor wątku Autor wątku Kaco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kaco123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Cześć wszystkim, zastanawiam się na prowadzeniem kanału na portalu youtube i zanim zacznę coś robić to chciałbym się dowiedzieć co nieco na temat praw autorskich, ponieważ będę wyokrzystywał w filmach zdjęcia, ilustracje, obrazy. Zatem posiadam książkę, a raczej wiele książek, z których planuję skanować obrazy, a nastepnie je umieszczać w formie cyfrowej w filmie. Jak zauważyłem w tych książach nie są podane źródła poszczególnych ilustracji pod zdjęciem, jednak na samym końcu jest spis ilustracji, alfabetyczny i nie jest on zrobiny na podstawie:
Zdjęcie xxx znajduje się na stronie 123, źródło xxx

Tylko na samym początku spisu widnieje zdanie, iż zdjęcia wykorzystane w książce pochodzą ze żródeł wymienionych poniżej i jest to 7 bibliotek skąd autor wziął wszystkie ilustracje. To znaczy:

BAL=The Bridgeman Art Library, London
BLIB=Za zgoą Board of the British Library
BM=Za zgodą Trustees of the British Museum
BPK=Bildarchiv...
ET=ET Archive
MEPL=Mary Evans...
RHPL=Robert Harding...

Pod tą informacją zamieszczony jest spis owych ilustracji(gdzie jak już pisałem, nie da się jasno określić, które zdjęcie z książki ma swój odpowiednik w spisie źródeł)

Teraz tak, zastanawiam się, jeżeli zeskanuje jakiś obraz i zmienię w tym obrazie kolor, czy coś co spowoduje jakąś zmianę ilustracji to czy wtedy naruszam prawo autorskie jeżeli takie zmienione zdjęcie umieszczę na filmie?

Czy zeskanuję zdjęcie, ale umieszczę żródło tego zdjęcia, tak jak w ksiażce, czyli:
BAL=The Bridgeman Art Library, London
BLIB=Za zgoą Board of the British Library
BM=Za zgodą Trustees of the British Museum
BPK=Bildarchiv...
ET=ET Archive
MEPL=Mary Evans...
RHPL=Robert Harding...

Czy po prostu w opisie filmu umieścić informację, że zdjęcia wykorzystane w filmie są zaczerpnięte z "Tytuł ksiązki, z której korzystałem" bez udpstępniania żródeł BAL,BLIB itp

Chyba, że zmiana ilustracji, zmiana kolorów czy coś podobnego powoduję, że to zdjęcie nie musi posiadać żródła, tylko mogę napisać, że "źródło własne"?

Prosze o pomoc, bo niby taka błachostka, ale wolę mieć czyste ręce i działać w 100% zgodnie z prawem.

Kaco123 napisał:
Cześć wszystkim, zastanawiam się na prowadzeniem kanału na portalu youtube i zanim zacznę coś robić to chciałbym się dowiedzieć co nieco na temat praw autorskich, ponieważ będę wyokrzystywał w filmach zdjęcia, ilustracje, obrazy. ...
Jeśli Twoje działanie będzie mieściło się w granicach prawa cytatu, pod określonymi w nim warunkami możesz korzystać, a jeśli nie mieści się to musisz uzyskać zgodę uprawnionego. Oczywiście dotyczy to utworów do których nie wygasły autorskie prawa majątkowe.

Tu masz krótkie omówienie: Prawo cytatu

No ok, właściwie to wszelkie ilustracje będą zamieszczane na filmach w celach dydaktycznych, ale czy muszę w opisie filmu zawrzeć jakieś żródło tych ilustracji?

Drugie pytanko, to użycie cytatów w granicach prawa, za bardzo nie wiem jakie te granice są, te ilustracje mają tylko zaciekawić widza i zobrazować pewną epokę, zapewne będą się ukazywały w filmach na pare sekund i znikną, tym samym ukaże się inna ilustracja, bądź zdjęcie.

Oczywiście dotyczy to utworów do których nie wygasły autorskie prawa majątkowe.
Hmm, jako można sprawdzić czy dana ilustracja, zdjęcie itp. czy nie wygasły dla tego obiektu prawa autorskie?

Ostatnia edycja:
Kaco123 napisał:
No ok, właściwie to wszelkie ilustracje będą zamieszczane na filmach w celach dydaktycznych, ...
To znaczy :?: Jesteś odpowiednią jednostką organizacyjną aby korzystać z tego dozwolonego użytku :?:
Kaco123 napisał:
... te ilustracje mają tylko zaciekawić widza i zobrazować pewną epokę, ......
To jest funkcja ilustracyjna, nie ma nic wspólnego z prawem cytatu, takie korzystanie wymaga odpowiedniej zgody.

Ostatnia edycja:
Dobra czyli okreslmy to jasno, ja chcąc skanować ilustracje z ksiązek i zamieszczać je na filmach to muszę mieć jakieś uprawnienie, zgodę?

Musze podać żródła tych ilustracji?

Czy jak to jest?

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc? Proste pytanie, czy umieszczanie ilustracji z książki na filmach publikowanych na yt jest karane? Czy muszę te zdjęcia jakoś zmienić? Na prawdę wam to zajmie chwilę, a mi pomoże w 100%

Kaco123 napisał:
... czy umieszczanie ilustracji z książki na filmach publikowanych na yt jest karane? ...
Tak, bezprawne rozpowszechnianie cudzego utworu to przestępstwo.
Kaco123 napisał:
... Czy muszę te zdjęcia jakoś zmienić? ...
Tym samym opracujesz cudzy utwór, a podobnie jak wyżej, bezprawne rozpowszechnianie opracowania cudzego utworu to również przestępstwo.

Dobrze, czyli mogę je umieścić pod warunkiem, że podam źródło tych cytatów?

Tak jak już pisałem wyżej, najpierw musi wypełniać znamiona cytatu, wtedy masz obowiązek podać autora i źródło. Jeśli nie wypełnia tych znamion musisz posiadać odpowiednią zgodę.

Powrót