prawa autorskie odsprzedanie

• Autor wątku Autor wątku Malwina22
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malwina22

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,

mam taki problem:
niedawno zakupiłam zdjęcia które wykonała dla mnie pewna agencja reklamowa, z udziałem modelki. Dostałam od niej fakturę za wykonaną sesję (wliczając w to m.in. też koszt modelki ). Mam teraz pytanie czy ta faktura (na której w opisie/nazwie widnieje tylko opis "sesja zdjęciowa" i jej numer) jest jednocześnie pozwoleniem dla mnie na wykorzystanie tych zdjęć tak jak mi się podoba - chodzi mi o prawa autorskie modelki? czy powinnam żądać osobnego przeniesienia praw autorskich z agencji która je od modelki nabyła lub jakiegoś pisma do faktury, że jest ona jednocześnie przeniesieniem praw autorskich?
pozdrawiam

Modelka nie posiada praw autorskich do zdjęć (chyba, że sama je wykonała) tylko fotograf i prawdopodobnie agencja (majątkowe).
Moim zdaniem dobrze byłoby gdyby zażądała pani oddzielnej umowy (od agencji). Przeniesienie praw autorskich majątkowych musi być na piśmie - w przeciwnym wypadku udzielają jedynie licencji.

EDIT: Sama faktura jest jakimś tam częściowym potwierdzeniem zawarcia umowy ale nie na przeniesienie praw autorskich majątkowych.
Przepis prawny:
Art. 53.
Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych wymaga zachowania formy
pisemnej pod rygorem nieważności.

Chyba, że chce pani tylko i wyłącznie licencji niewyłącznej.
Przepis prawny:
Art. 65.
W braku wyraźnego postanowienia o przeniesieniu prawa, uważa się, że twórca
udzielił licencji.

Przepis prawny:
Art. 67 ust. 2.
Jeżeli umowa nie zastrzega wyłączności korzystania z utworu w określony sposób
(licencja wyłączna), udzielenie licencji nie ogranicza udzielenia przez twórcę
upoważnienia innym osobom do korzystania z utworu na tym samym polu eksploatacji
(licencja niewyłączna).

Przepis prawny:

Art. 67 ust. 5 Umowa licencyjna wyłączna wymaga zachowania formy pisemnej pod rygorem
nieważności.

Ostatnia edycja:
Mi chodzi o to żebym mogła beż stresu wykorzystywać zdjęcia z modelką gdzie chce i jak długo chce, więc jednak będę musiała zażądać od firmy agencji dokumentu potwierdzającego odstąpienie mi praw autorskich i majątkowych (dobrze pisze?).

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi:)

Malwina22 napisał:
Mi chodzi o to żebym mogła beż stresu wykorzystywać zdjęcia z modelką gdzie chce i jak długo chce, więc jednak będę musiała zażądać od firmy agencji dokumentu potwierdzającego odstąpienie mi praw autorskich i majątkowych (dobrze pisze?).
dobrze piszesz, potrzebujesz umowy przeniesienia:
  • majątkowych praw autorskich do zamówionych zdjęć - to, abyś mogła dowolnie rozporządzać tymi zdjęciami. Tylko należy koniecznie określić w umowie zakres pól eksploatacji (czyli sposobów w jaki można korzystać z tych zdjęć), jak również obszar terytorialny, na jakim zdjęcia miałyby być eksploatowane. Poczytaj na forum - było wiele o umowach przenoszenia praw autorskich - opcja 'Szukaj' lub 'Archiwum';
    .​
  • praw do wykonywania praw zależnych do zdjęć - ta, abyś mogła dokonywać modyfikacji zdjęć (np. kadrowania). Należy pamiętać, że prawa te są niezależne od majątkowych praw autorskich i wymagają niezależnych zapisów.
Pytanie tylko, czy jak uzgadniałaś zakres umowy o sesję, to czy była mowa o przeniesieniu na ciebie praw autorskich - czy też nie. Bo, jeśli nie było takich ustaleń, to agencja zapewne pozostanie na stanowisku, że należy ci się w takim przypadku jedynie licencja (i to zwykła, a nie wyłączna!) na korzystanie z tych zdjęć - więc powstanie pytanie, w jakim zakresie wykorzystania zdjęć (polach eksploatacji) agencja to sobie wyobrażała.

I dobrze byłoby chyba mieć jeszcze pisemne oświadczenie agencji, że zdjęcia nie są obciążone prawami osób trzecich. Ot tak, na wszelki wypadek...

Powrót