Prawa autorskie ofert sklepów internetowych

• Autor wątku Autor wątku taki_użytkownik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taki_użytkownik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
jestem świeży na forum.
Wiem że jest już dużo porównywarek cenowych ale myślę by stworzyć nową o nieco innym algorytmie wyszukiwania bo po prostu jestem zmęczony naciągactwem w niektórych przypadkach gdzie klikam na super produkt w dobrej cenie a gdy wchodzę na stronę sklepu to się okazuje że jest "niby" błąd bo to taki telefon jest ale ma np. mniej RAMu i ma mniej cali niż to było wyświetlone w porównywarce.Jak to zrobić to już moja głowa ale potrzebuje Waszej fachowej rady odnośnie praw autorskich sklepów internetowych które będę chciał w niej umieszczać.
Chciałbym by wyszukiwarka wyszukiwała ceny w danych sklepach internetowych elektronicznych które później bym rozpowszechniał w swojej porównywarce.
I teraz moje pytania:
1. Czy muszę mieć pozwolenie tych sklepów na rozpowszechnianie ich ofert skoro i tak są dostępne w internecie i każdy może wejść na ich stronę?
2. Jeśli tak to czy mogę je kopiować kropka w kropkę?
3. A jeśli nie to czy przygotowując swój opis, swoje zdjęcia danego produktu mogę wkleić cenę "x" dodając informację że można to zakupić w sklepie "y"?
4. Czy w swojej porównywarce mogę użyć logo danych firm przy danym produkcie np. Philip, Sony etc oraz zdjęć tych produktów np. ze strony internetowej producenta?

Bardzo proszę o łopatologiczne wyjaśnienia bo odnośnie technologi to mało jest dla mnie zagadek ale w prawie jestem jak dziecko we mgle.
Z góry dziękuję!

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
1. To zależy od sposobu.
2. To akurat na pewno wymaga uzyskania odpowiedniej zgody.
3. Tak możesz.
4. Za odpowiednim zezwoleniem.

Po szczegóły możesz [FONT=&quot]użyć opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Szybka odpowiedź. Dziękuję bardzo.

Jeśli jeszcze ktoś inny się wypowie na ten temat to będę wdzięczny.

Ostatnia edycja:
Powrót