Prawa autorskie oraz prywatości

• Autor wątku Autor wątku Valker
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Valker

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

chciałbym zadać 2 pytania. Jeśli napisałem temat w złym dziale to proszę o przeniesienie do poprawnego ;)

1) Czy umieszczając filmik własnej produkcji w serwisie YouTube tracimy do niego prawa? Czy inni użytkownicy mają prawo go reuploadować na swoje konto bez naszej zgody? Chodzi mi o to, iż nagraliśmy film z kolegami, a pewien "dziennikarz" bez uzgadniania z nami tego umieścił film na swoim koncie, upublicznił do niego link (na swojej stronie - stronie dziennika) oraz kadr z tego filmu umieścił w gazecie). Czy ma do tego prawo?

2) Drugie pytanie dotyczy prywatności. Czy administrator serwisu ma prawo udostępniać innym użytkownikom serwisu dane dotyczące czasu logowania przeze mnie do mojego konta? I nie chodzi o ostatnie logowanie, a o listę wszystkich moich logowań. Moim zdaniem jest to nielegalne (w żadnym regulaminie który akceptowałem nie ma o tym mowy), gdyż pokazuje kiedy przebywam w serwisie, ale co na to mówi prawo? ;>

Z góry dziękuję za odp,
Valker

Valker napisał:
1) Czy umieszczając filmik własnej produkcji w serwisie YouTube tracimy do niego prawa?
nie, udziela się jedynie YT licencji niewyłącznej na korzystanie z zamieszczonego utworu (włącznie z korzystaniem komercyjnym), z możliwością sub-licencjonowania użytkowników portalu.
Czy inni użytkownicy mają prawo go reuploadować na swoje konto bez naszej zgody?
tak
Chodzi mi o to, iż nagraliśmy film z kolegami, a pewien "dziennikarz" bez uzgadniania z nami tego umieścił film na swoim koncie, upublicznił do niego link (na swojej stronie - stronie dziennika) oraz kadr z tego filmu umieścił w gazecie). Czy ma do tego prawo?
film (link) na stronie gazety (komercyjnej) mógłby zostać umieszczony tylko za zgodą YT. Pytanie do dziennikarza, czy ma taką zgodę. Co do kadru, w licencji udzielanej YT jest, jak pamiętam, również możliwość wykorzystywania utworu w pracach zależnych - czyli w tym przypadku możliwość kadrowania.

W ogóle, zapoznaj się z regulaminem YT, a w szczególności z Art.6., 8., 10. Tam znajdują się odpowiedzi na wszystkie twoje pytania.
2) Drugie pytanie dotyczy prywatności. Czy administrator serwisu ma prawo udostępniać innym użytkownikom serwisu dane dotyczące czasu logowania przeze mnie do mojego konta? I nie chodzi o ostatnie logowanie, a o listę wszystkich moich logowań.
moim zdaniem nie może, gdyż są to dane odnośnie dokonanej korespondencji użytkownika, a ta pozostaje pod ochroną.

Powrót