Prawa Autorskie piosenek!!! Proszę o radę!

• Autor wątku Autor wątku suri-su
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

suri-su

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam wszystkich serdecznie!
Mam parę pytań! Osoby znające się na tego typu problemie bardzo proszę o pomoc!!! Z góry dziękuję :D!!

Od pewnego czsu postanowiłam swoje hobby jakim jest śpiewanie utrwalic w studio!
Podkłady muzyczne kupuję na specjalnych internetowych stronach światowych i co za tym idzie płacę za nie. Poczym utrwalam je na płytach lub innych tego rodzaju nośnikach do użytku własnego/rodzinnego, lub pokazuję znajomym.
Śpiewam w większości wykonawców zagranicznych w mniejszości polskich.
Gdy moja agencja usłyszała mój głos stwierdziła że mogłabym śpiewać publicznie za granicą (turne ma się zacząć na wiosnę) hmmmm i tu jest

pytanie nr 1) czy mogę bezkarnie wykonywać utwory innych wykonawców z zakupionymi podkładami muzycznymi z moją interpretacją?

pytanie nr 2) Moja rodzina chce zrobić zjazd rodzinny w pl. Wynająć salę no i ja mam śpiewać. Podobne pytanie do pierwszego, ale jednak trochę się różni.
Czy śpiewanie w polsce czy śpiewanie poza granicami tegoż państwa ma jakiś znaczenie?

No i wreszcie pytanie nr 3)
chciałabym na swojej stronie internetowej umieścić piosenki które już nagrałam. Tak by można je było odsłuchać, ale nie byłoby możliwości "ściągnięcia" ich. Czy mogę to zrobić????

Nie raz już słyszałam jak ludzie śpiewali nie swoje piosenki np. na weselach, pokazach mody , dniu otwartych drzwi itp. czyli publicznie i zarabiając na tym pieniądze.

PROSZĘ o POMOC! :confused:

Pytanie nr 4):)
w poszukiwaniu "stajni" i menedzera wpadłam na pomysł żeby wysyłać nagrane piosenki do różnych agencji. Tak by mogli zapoznac się z moimi możliwościami! Czy jest to dozwolone?:evil: Czy mogę spotkać sie z problemami?:mad:

Witam,

A.1. dla własnego użytku (dla siebie, rodziny, znajomych) - tak. A w innych przypadkach należy mieć wykupione licencje na wykorzystanie tekstów (zakładam, że licencje na wykorzystanie podkładów muzycznych Pan ma z tytułu kupna tychże podkładów) - czyli ZAiKS

Ad.2. j.w. a co do obszaru - zasadniczo nie. Większość państw jest powiązana ze sobą konwencjami w sprawie wzajemnego przestrzegania praw autorskich.

Ad.3. to już rozpowszechnianie w internecie i tu też trzeba mieć odpowiednie licencje zarówno na muzykę, jak i internet.

Ad.4. jw. - wykorzystanie komercyjne - potrzebne licencje na wykorzystanie...

Wielkie dzieki :grin:
Gdzi można wykupić takie licencje lub zdobyć więcej info na ten temat?
I jeśli śpiewa się parunastu wykonawców to licencje wykupuje się na jeden utwór czy jak to jest?
A jeśli zmieni się w tekście słowo lub parę słów to raczej jest to już inny tekst, czy tak?
Czy też trzeba wykupować licencję na "zmieniony" tekst?
Czy za zakupione podkłady muzyczne też jeszcze trzeba opłacić licencje?
Za info z góry dziękuję :D

Powrót