Prawa autorskie postów

• Autor wątku Autor wątku Shocked
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Shocked

Stały bywalec
Odpowiedzi
14 861
Istnieje sobie forum. Dotychczas było darmowe. Obecnie właściciel domeny i hostingu jako władza absolutna wprowadził zasadę, że dostęp będzie płatny.
Tym samym autorzy postów utracili dostęp do części swoich wpisów.
Poprosiłem o usunięcie konta, postów i wiadomości prywatnych. Konto i PW usunięte ale posty zostały.

Jakie są obiektywne kryteria decydujące czy to dobra wola czy obowiązek usunięcia postów?

Shocked napisał:
... Jakie są obiektywne kryteria decydujące czy to dobra wola czy obowiązek usunięcia postów?
Przypomnij sobie treść naszego regulaminu.

PS.
Posty na forum traktuje się jako swego rodzaju rozmowę, nie uznaje się ich jako utwory w rozumieniu prawa autorskiego.

Nie chodzi mi o to forum. Regulamin tego, o które pytam określa, że prawa autorskie i majątkowe zamieszczanych treści należą do autora postów.

Nie tylko rozmowa. To forum w dużej mierze techniczne, gdzie ludzie dzielą się swoimi rozwiązaniami, patentami, pomysłami.

Shocked napisał:
... Nie tylko rozmowa. ...
To nadal tylko rozmowa. Przecież w jako takiej również możecie opowiadać sobie wiele różnych pomysłów.

PS.
Jeśli już nawet upierać się przy Twoim to polecam lekturę na temat licencji domniemanej, tutaj i w sieci.

Ostatnia edycja:
A co z prawem do własności intelektualnej?

W regulaminie wystarczy dodać zapis:
Użytkownik ma możliwość zmiany treści (edycji) w poście przez 20 minut od momentu jego umieszczenia na forum.
Usuwania postów i tematów na forum dokonują Administratorzy i Moderatorzy. Użytkownik po upływie okresu przewidzianego w §8 nie może usunąć swojej wypowiedzi. Każda umieszczona treść może bowiem stanowić pomoc lub wskazówkę dla innych. Co do zasady żądanie ich usunięcia będą ignorowane.
aby uchronić się przed usuwaniem postów których usunięcie może doprowadzić do sytuacji w której cała rozmowa straci sens...

A co w sytuacji gdy zmiany prowadzą do braku dostępu do własnych postów?

U nas nie możesz ich edytować po 20 minutach, inaczej jakakolwiek dyskusja na forum nie miała by sensu.

Tu nie mogę edytować. Tam wcale nie mogę wejść na podforum, w którym coś napisałem.

Cóż, co piaskownica to inaczej działają zabawki.

Powrót