Prawa autorskie poza zakresem obowiązków

• Autor wątku Autor wątku ravey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ravey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Jak w temacie taka sprawa.
Byłem zatrudniony w firmie na stanowisku Pracownik Handlowy. W związku z tym iż interesuję sie grafiką i informatyką, mój szef wykorzystał moje umiejętności do swojej działalności, tzn. wykonywałem foldery reklamowe, bannery, plakaty, robiłem poprawki i nowe wstawki na firmowych stronach internetowych ( bannery flash, layout strony). Skończyłem pracę w tej firmie. Jeden z moich bannerów flash został lekko zmieniony i wykorzystane przez byłą firmę jako reklama na jednym z portali internetowych. Uznałem to jako naruszenie praw autorskich co do bannera i wystosowałem pismo roszczeniowe, jednakże otrzymałem odpowiedź od prawnika firmy, że nie posiadam majątkowych praw autorskich gdyż w związku z umową o prace przeszły one na pracodawcę - cytuję: "Zgodnie z art12 Ustawy prawo autorskie prawa majątkowe co do wykonanych przez pana prac w ramach umowy o pracę przeszły z mocy prawa na pracodawcę bowiem nie unormowal pan tej kwestii w inny sposob w umowie o pracę. Nadto sama nazwa stanowiska na którym był pan zatrudniony nie stanowi o tym czy w jego ramach nie mógł mieć obowiązków związanych z uaktualnianiem strony internetowej". W umowie o prace nie miałem żadnego zapisu o prawach autorskich oraz mój zakres obowiązków w żaden sposób nie obejmował tych dodatkowych prac (po prostu zakres obowiązków nie był napisany na piśmie).

Uważam że były pracodawca naruszył prawo autorskie gdyż nie posiada żadnych praw do wykonanych przeze mnie prac, nie byłem zatrudniony w firmie jako grafik, webmaster czy cos w ten deseń, a w żaden sposób nie mogę znaleźć informacji czy zakres obowiązków pracownika handlowego obejmuje wykonywanie projektów DTP (folderów reklamowych, broszur, bannerów), oraz grafiki stron www (bannery flash, layouty stron, edycja i zmiana kodu)

Witam,

z ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych:
Przepis prawny:
Art. 12.
1. Jeżeli ustawa lub umowa o pracę nie stanowią inaczej, pracodawca, którego pracownik stworzył utwór w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy, nabywa z chwilą przyjęcia utworu autorskie prawa majątkowe w granicach wynikających z celu umowy o pracę i zgodnego zamiaru stron.
jak Pan widzi ustawa rzeczywiście odnosi się w tej kwestii wyłącznie do faktu wykonywania obowiązków z faktu istnienia stosunku pracy wiążącego pracodawcę z pracownikiem, a nie do konkretnego stanowiska. Zaś swoje prace wykonywał Pan na polecenie kierownika, jak rozumiem bez sprzeciwów ze swojej strony, a więc istniała również zgodność zamiarów obu stron.

Co do tego, że nie miał Pan tego w zapisanym w umowie zakresie podstawowych obowiązków, to proszę pamiętać, że umowa określa zwykle zakres obowiązków ramowo, zaś szczegółowo obowiązki te są one kształtowane przez rutynę i praktykę pracy firmy. Zresztą zwykle w umowie, bądź regulaminach, wpisane są akapity o wykonywaniu przez pracownika innych poleceń zwierzchnika.

Sumując, powiedziałbym, że jeśli wykonywał Pan dzieła w siedzibie firmy, godzinach pracy i na firmowym wyposażeniu (komputer, oprogramowanie) to majątkowe prawa do stworzonych przez Pana dzieł przynależą obecnie do Pana byłego pracodawcy. Przy Panu pozostają oczywiście osobiste prawa autorskie.

No właśnie problem jest taki że przeglądałem wiele artykułów na ten temat oraz orzeczeń sądów i m.in. znalazłem taki artykuł na ten temat: http://www.prawopracy.fr.pl/8.php
Cytując kawałek:
by utwór miał „charakter pracowniczy" i znajdowała zastosowanie regulacja przewidziana w art. 12, nie wystarcza jakikolwiek związek łą*czący powstanie utworu ze stosunkiem pracy; niezbędne jest, aby stworze*nie utworu nastąpiło „w wyniku wykonywania obowiązków ze stosunku pracy". Innymi słowy, szef nie może sobie przywłaszczyć dzieła danej osoby tylko dlatego że jest ona jego pracownikiem. Do utworów pracowniczych zaliczamy tylko te, których stworzenie wynikało wyraźnie z zakresu obowiązków pracownika. Obowiązki takie mogą być sprecyzowane w samej umowie o pracę, w bezpośrednich pole*ceniach służbowych (jednak tylko tych, które zostały wydane w granicach obowiązków pracowniczych danego twórcy).

No właśnie, czyli to co Pan napisał - polecenie służbowe od szefa -, tylko że jest tam dalej podane że tylko te które zostały wydane w granicach obowiązków pracowniczych - a moje stanowisko i obowiązki nie obejmowały tworzenie grafiki komputerowej do wykorzystania na stronach www oraz DTP.

Gdybym np. stworzył bazę klientów co może być objęte prawem autorskim, i było by to na polecenie szefa, to zgodze się że z automatu prawa majątkowe przechodzą na niego, gdyż stanowisko handlowca głównie działa na pracy z klientem, natomiast wykonanie grafiki użytkowej wogóle jest elementem odbiegającym zakresem od pracownika handlowego, nawet gdyby było to na polecenie szefa, to i tak jest to praca wykonana poza obowiązkami zgodnymi z umową o pracę oraz stanowiskiem.

ravey napisał:
...natomiast wykonanie grafiki użytkowej wogóle jest elementem odbiegającym zakresem od pracownika handlowego, nawet gdyby było to na polecenie szefa, to i tak jest to praca wykonana poza obowiązkami zgodnymi z umową o pracę oraz stanowiskiem.
hm, jeśli przyjął Pan polecenie wykonania jakiejś czynności (np. stworzenia baneru) od przełożonego, to jak dla mnie wykonał ją Pan na rzecz pracodawcy w ramach swojej umowy o pracę. W przeciwnym przypadku powinien Pan Przecież odmówić wykonania polecenia, choćby z uwagi na to, że byłaby to praca wykraczająca poza obowiązki regulaminowe, bądź dlatego, że nie posiadał Pan do tego odpowiednich kwalifikacji. Jeśli zaś przyjął Pan polecenie i wykonał pracę - to w takim przypadku wydaje się, że rzeczywiście, jedynie sąd mógłby tu coś rozstrzygnąć w podnoszonej przez Pana sprawie.

Powrót