prawa autorskie pracownika

• Autor wątku Autor wątku ptaseptasek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

ptaseptasek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Jako specjalista z dziedziny psychologii jestem zatrudniona jednocześnie w kilku placówkach oświatowych (na umowę o pracę).
W każdej z tych placówek zaproponowałam opublikowanie na ich stronach internetowych napisanych przeze mnie artykułów z mojej dziedziny.

Zaznaczam ,że zrobiłam to z własnej inicjatywy i nie wchodzi to w zakres moich obowiązków, nie zostało zlecone przez żadnego z przełożonych.

Artykuły publikowałam w zbliżonym okresie i były one w pełni zredagowane przeze mnie, niekiedy zawierały fragmenty moich programów autorskich lub tzw.programów własnych lub innych opracowań.

W jednej z placówek już nie pracuję i po moim odejściu, artykuły zniknęły ze strony internetowej,co było dla mnie naturalne gdyż poprzedzał je napisany przeze mnie wstęp zawierający kontakt do mnie i wyraźnie przeze mnie podpisany, jasno wskazujący mnie jako autora.

W ostatnich dniach ( po ponad roku) identyczny folder pojawił się tam ponownie,ale pod wstępem (tym samym) jest podpisana osoba,która została zatrudniona na moje miejsce.Poniżej znajdują się te same artykuły.

Zależy mi na informacji czy placówka ma prawo do korzystania z moich artykułów (nazwijmy to popularno-naukowych). Po pierwsze wstęp podpisany przez inną osobę sugeruje,że ona jest autorem znajdujących się poniżej artykułów,a po drugie mam wątpliwości czy placówka w ogóle może wykorzystywać ponownie moje prace bez mojej zgody.

Nadmieniam ,że na stronach pozostałych placówek w których nadal pracuję, artykuły nadal się znajdują, a oprócz tego publikowałam je ponownie na stronach placówek, z którymi nawiązałam współpracę w późniejszym czasie oraz udostępniam je podczas mej działalności szkoleniowej.

Bardzo proszę o informację czy w sytuacji gdy zamieszczenie artykułów było wyłącznie moją inicjatywą, nie było na zlecenie przełożonego i były one publikowane gdzie indziej mamy mają zastosowanie przepisy dotyczące pracowniczych praw autorskich i czy mogę żądać usunięcia artykułów ze strony?

Jeżeli nie czy mogę zażądać wyraźnego podkreślenia we wstępie swojego autorstwa.

Czy zostały naruszone moje dobra osobiste?

Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.

Na początek użyj opcji Szukaj
menu_open.gif
- utwór pracowniczy, np.:

http://forumprawne.org/prawo-autors...konywanych-zdjec-oraz-plikow-graficznych.html

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/625583-program-w-pracy-prawo-do-niego.html

Poczytaj też o licencji domniemanej.

Powrót