prawa autorskie projektu

• Autor wątku Autor wątku julas776
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

julas776

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Zajmuję się aerografią czyli malowaniem artystycznym np motocykli.
Pierwszym etapem realizacyjnym jest stworzenie projektu , wizualizacji malowania. W tym celu maluję lub przygotowuję grafikę -obraz zgodną z życzeniami klienta oraz umieszczam ją za pomocą programu graficznego w zdjęciu motocykla. Na poczet projektu przyjmuje symboliczną kwotę 150pln.
W jaki sposób moge zabezpieczyc się przed sytuacją w której klient taki mój projekt powierza do wykonania innej osobie wykonujacej aerografię.
Jak sformułowac taka ofertę, w której klient nie kupuje grafiki na własnośc a jedynie dostaje propozycje którą może u mnie zrealizowac.
I pytanie kolejne jak mogę takie grafiki-projekty rejestrowac, tak by niemożliwe było ich wykorzystanie przez osoby trzecie.

Bardzo prosto. Zachęcam do lektury ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
Wizualizacja jest wg niej (jak każda twórczość) dziełem artystycznym, którego prawa osobiste i majątkowe posiadasz. wykonując dzieło dla klienta udzielasz mu bądź licencji (trochę śmiesznie brzmi ale w rzeczywistości tak jest), bądź sprzedajesz prawa majątkowe.
Dla ciebie korzystniejsze jest to pierwsze. Udzielając licencji możesz w niej zawrzeć zapis (podobny do zapisu na płytach DVD, CD czy taśmach z muzyką) , iż udzielasz ją na konkretny egzemplarz dzieła (wizualizacja i aerografika na motocyklu stanowią dwie różne kopie, jeżeli nie dwa różne dzieła), a wszelakie powielanie, kopiowanie etc. bez ODRĘBNEJ zgody autora jest zabronione.

W razie pytań, wal rozwinę pomysł, może nawet pomogę takie zapisy sformułować.

Pozdrawiam

Powrót