prawa autorskie przy "graficznym" cytowaniu

• Autor wątku Autor wątku nexmoney
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nexmoney

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Chciałbym zadać pytanie odnośnie wykorzystania fragmentów gazet i serwisów w formie przedstawionej tutaj:

Dla przykładu wykorzystałem tutaj jeden z przypadkowych artykułów z pewnego znanego internetowego serwisu plotkarskiego ;)
Grafika ta została wykonana przy użyciu klawisza Print Screen oraz dodatkowo obrobiona w programie graficznym.

Czy jeżeli takie "zdjęcie" fragmentu cudzej strony internetowej zostanie wykorzystane w artykule moje autorstwa i na mojej stronie internetowej, a dodatkowo przy tym zdjęciu będzie podane źródło oraz adres strony internetowej z której ta grafika została zrobiona to czy spełnia to warunki aby być uznanym za prawnie dopuszczalny cytat?

Mam nadzieję że wszystko napisałem zrozumiale i z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie wiem na jakiej zasadzie Pudelek korzysta z tych wszystkich zdjęć. Może ma jakieś umowy. Moim zdaniem Pana pomysł wykracza poza prawo cytatu. Bardziej prawo przedruku (art. 25 ustawy), ale fotograf-reporter ma w tym momencie prawo do wynagrodzenia za wykorzystanie fotki.

W podanym na forum artykule:
Blog - Internet to nie Dziki Zachód - Wiadomości24
znalazlem stwierdzenie:
Zastanawialiśmy się nad problemem screenshotów. Czy zrzut ekranowy strony internetowej albo ekranu gry komputerowej jest przedmiotem prawa autorskiego? Czy możemy go zrobić i użyć w naszym utworze bez pytania producenta czy autora o zgodę?
Prof. Markiewicz: – Strona internetowa jest często utworem, więc także screenshot. Można wykorzystać taki „zrzut” w ramach prawa cytatu, np. jeśli piszemy o danej stronie lub grze.

Może podany wyżej przyklad nie jest zbyt dobry - czy inaczej bylo by w sytuacji w której wykonałbym screenshot calej strony internetowej lub całej treści artykułu?

Prof. Markiewicz miał na myśli np. recenzję takie gry czy strony. A więc screen byłby zobrazowaniem tekstu. W tym wypadku wychodziło by to jednak poza prawo cytatu, bo nie opisujesz strony czy tekstu, czy nawet fotografii (co oczywiście jest możliwe jeśli byłbyś Jacykowem i pisał na temat stylu ubierania się tych dwóch pań), tylko wykorzystujesz je jako ilustrację. To zdecydowanie nie wchodzi w zakres cytatu.

Powrót