prawa autorskie teorii, programu

• Autor wątku Autor wątku martyna9012
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

martyna9012

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
jestem trenerem biznesu i stworzyłam własny program szkoleniowy, chodzi o sprzedaż. Każde kroki, nazwy poszczególnych działów i ich treści stworzyłam od nowa, nie ma takiego innego programu na pewno.
Jak mogę to opatentować czy nadać prawa autorskie ?

Nie możesz, praw autorskich nie nadaje się.
Przepis prawny:
Art. 1.
2^1. Ochroną objęty może być wyłącznie sposób wyrażenia; nie są objęte ochroną odkrycia, idee, procedury, metody i zasady działania oraz koncepcje matematyczne.
Prawo autorskie.
Przepis prawny:
Art. 28.
Za wynalazki, w rozumieniu art. 24, nie uważa się w szczególności:
1) odkryć, teorii naukowych i metod matematycznych;
2) wytworów o charakterze jedynie estetycznym;
3) planów, zasad i metod dotyczących działalności umysłowej lub gospodarczej oraz gier;
4) wytworów, których niemożliwość wykorzystania może być wykazana w świetle powszechnie przyjętych i uznanych zasad nauki;
5) programów do maszyn cyfrowych;
6) przedstawienia informacji.
Prawo własności przemysłowej.

Jeśli zmaterializujesz go w jakikolwiek sposób (opiszesz, zobrazujesz) będzie ochroniony jako utwór ale nie zawarte w nim idee.

opisać ? zobrazować ? to znaczy ?

Na przykład napiszesz publikację opisującą tę metodę szkoleniową. Ochronie prawnoautorskiej będzie podlegać publikacja jako utwór, a nie metoda.

aha, rozumiem. a w prawie europejskim też są podobne regulacje ?

Tak. Jest to też ugruntowany pogląd w międzynarodowym orzecznictwie, wszelkie idee, abstrakcyjne pomysły, koncepcje, itp., itd. stają się częścią dobra powszechnego.

publikacja, czyli książka najlepiej ?

a np logo tego programu ?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Znak towarowy możesz zarejestrować w UP, ale to nie wpłynie na ochronę samej metody.

Powrót