Prawa autorskie umowa o dzieło

• Autor wątku Autor wątku zurq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zurq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam szanowne grono

Mam problem poniewaz nie do końca rozumiem zapisy w prawach autorskich. Pomorze mi ktoś w rozszyfrowaniu tego?
1. Jeżeli w wyniku prac objętych umową powstanie utwór w rozumieniu ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych, Wykonawca przeniesie na Zamawiającego:
1) prawo własności nośników, na jakich utrwalono utwór,
2) wyłączne autorskie prawo majątkowe do utworu,
3) wyłączne prawo do zezwalania na wykonywanie zależnych praw autorskich do utworu.
2. Przeniesienie praw, o których mowa w ust. 1.2) i 1.3) nastąpi bez żadnych ograniczeń czasowych lub terytorialnych na wszystkich polach eksploatacji znanych w dniu zawierania umowy, w tym w szczególności:
1) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu – wytwarzanie dowolnej ilości egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową, w tym wprowadzania do pamięci komputera,
2) w zakresie obrotu oryginałem lub egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału lub egzemplarzy,
3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż podany w pkt 2) – publiczne wystawienie, wyświetlanie, odtworzenie, a także publiczne udostępnienie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i czasie przez siebie wybranym,
4) w zakresie tworzenia i rozpowszechniania dzieł zależnych zrealizowanych przy wykorzystaniu utworu – korzystanie z nich na polach określonych w punktach powyżej.
3. Strony zgodnie ustalają, że określone w umowie wynagrodzenie Wykonawcy obejmuje również wynagrodzenie z tytułu przeniesienia prawa, o których mowa w ust. 1 na polach eksploatacji określonych w ust. 2.

A jakie masz w związku z tym wątpliwości:?:

Czy dzięki temu zapisowi zamawiający ma prawo do kopiowania mojej pracy? czyli tego co ja zrobi w zamian tego dzieła? Jeżeli tak to jak zmienić ten zapis żeby zleceniodawca nie mógł tego kopiować.

zurq napisał:
Czy dzięki temu zapisowi zamawiający ma prawo do kopiowania mojej pracy? ...
Tak.
zurq napisał:
... czyli tego co ja zrobi w zamian tego dzieła? ...
A to po jakiemu?

zurq napisał:
... Jeżeli tak to jak zmienić ten zapis żeby zleceniodawca nie mógł tego kopiować. ...
Nie przenosić praw autorskich majątkowych ale udzielić licencji na korzystanie.

Dzięki za informacje własnie tego się obawiałem. Jak by miał wyglądać zapis w umowie gdzie ja udzielam licencji ?

Wzory umów o udzielenie licencji na korzystanie z utworu odnajdziesz w sieci, wybierz taką, która pasuje do Twoich potrzeb lub zmodyfikuj ja na własne potrzeby.

Powrót