Prawa autorskie w filmie.

• Autor wątku Autor wątku grove
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grove

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Niedawno naszła mnie myśl nakręcenia własnego filmu, a konkretniej parodie jednego amerykańskiego serialu (nie wiem czy mogę podać nazwę). 1.Chciałem się więc dowiedzieć czy jeżeli w takim filmie użyje imiona bohaterów oryginalnego serialu tylko "spolszczę" te imiona (w sensie Jack = Dżak) to czy naruszam tym sposobem prawa autorskie twórcy tego serialu. 2.Następnie jeśli użyje muzykę która została już użyta w tym serialu to czy też łamię prawo. 3.Ostatnie, czy mogę"wrzucić" ten film na jakąś stronę z filmami (Youtube, Google video). Jeżeli istnieją jeszcze jakieś punkty prawne które mógłbym złamać kręcąc ten film byłbym wdzięczny jeśli ktoś by je wymienił i mnie ustrzegł. Pozdrawiam

1. Nie
2. tAK
3. W takich serialach pojawiaja sie roznego rodzaju licencje, które trzeba wykupić aby komercyjnie, publicznie nadawać w innym kraju (tak jak np z Nianią - amerkański serial, przerbiony w Polsce z nowymi aktorami, ale te same scenariusze). Watpie aby ktoś tutaj Pan ściagał bo zrobi Pan amatorską parodię serialu jak sądze domowymi nakładami i puści go w sieci... Trzeba podejść do takich przedsięwziąć bardziej humorystycznie i z dystansem.

Czytałem gdzieś na forum niedawno o tym , iż nie mogę użyć piosenki autora bez jego zgody i publicznie rozpowszechniać. Jak nie mam zgody na ta piosenkę to jak mogę umieścić w filmie. Zaznaczam że ta piosenka była już użyta w serialu który chcę sparodiować. A jeśli chodzi o użycie imion bohaterów to przecież nie używam oryginalnych imion. Pozdrawiam

Niech Pan jeszcze raz przeczyta pytania które mi Pan zadał i odpowiedzi.

Colder:
A jak wyglada sprawa kabaretow, ktore notorycznie wykorzystuja znane melodie we wlasnym piosenkach (np. OT-TO)?

Przepraszam, że tak mieszam, ale z tego co pisze pan Colder wynika, że mogę dać piosenkę do filmu, a wyczytałem gdzie indziej, że nie można dawać takiej piosenki bez zgody autora, więc nie wiem teraz co gdzie jak.

Z kabaretami to jest tak, że poprostu ich działąlność traktowana jest w przymróżeniem oka, w doktrynie też dość liberalnie podchodzi się do parodii, wariacji muzycznych. Podmioty uprawnione czesto milcząco poprostu zezwalają na takie wykorzystanie utworów, a nieraz byc moze kabarty mają ich zgodę, tego nie wiem. Tutaj nie wykluczone, ze też nikt nie ruszy się aby takie ewentualne naruszenie ścigać, wątpie aby producencitego amerykanskiego serialu, czy wlasciciele tych piosenek myszkowali ciagle w necie i szukali miejsc gdzie wykorzystywane sa ich utowry. Jednym się to nie podoba, jesli zostaną uzyte wbrew intencjom twórcy, albo pokazane zostają w złym świetle to wtedy się ściga, a inni mają to w nosie.

grove
Czytenie ze zrozumieniem leży.
[cytat:s5hbz719]2.Następnie jeśli użyje muzykę która została już użyta w tym serialu to czy też łamię prawo.[/cytat:s5hbz719]
Moja odpowiedz do punktu 2 - Tak (chociaż powinno być bez "też", bo w punkcie pierwszym się takiego naruszenia nie dopatrzyłem)
Więc nie rozumiem stwierdzenia "ale z tego co pisze pan Colder wynika, że mogę dać piosenkę do filmu".

Na tej samej zasadzie jak byśmy zadali pytanie "nie chcesz tego ciastka?" odp. Nie - czyli chcesz. ;)

Przepraszam bo pomieszałem sobie moje pytanie. Ja zrozumiałem na początku, że pan Colder pisze, że mogę użyć takiej piosenki, bo nie przeczytałem swojego pytania :D . Więc, jeśli będę chciał użyć jakiejś piosenki w moim serialu to muszę "załatwić" sobie zgodę autora? Albo czy są piosenki które mogę dać do serialu bez zgody autora lub takowy udziela już licencji na wykorzystywanie jego piosenki przy jej nagraniu.

Powrót