Prawa autorskie w przypadku podrabianego towaru na Allegro.

• Autor wątku Autor wątku Bart87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bart87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.

Kilka dni temu kupiłem na Allegro telefon komórkowy firmy Nokia. Jak się później okazało był to chiński bubel, które są ostatnimi czasy dość często spotykane na naszym rynku. Sprzedawca nie zgadza się na zwrot towaru i niestety nie obejmuje mnie również "Program ochrony kupujących" gdyż telefon był odbierany przez mojego kuzyna osobiście (pkt. 9 regulaminu POK). Czy jest mozliwość jakiegokolwiek prawnego działania przeciwko nieuczciwemu sprzedawcy? Z pewnością zostały naruszone prawa autorskie poprzez dystrybucję podrabianego towaru. Gdzie powininem się z tym udać? Czy Policja może coś w tym przypadku poradzić?

Proszę o pomoc i serdecznie pozdrawiam, Bart87.

Prawa autorskiego raczej to nie dotyczy. Raczej Prawa Włąsności Przemysłowej. Załóż spór w Centrum Rozstrzygania Sporów allegro. Zadbaj o dowód że jest to rzeczywiście podróbka. Jeżeli sporu nie zatwisz polubownie to zgłoś to organom ścigania.
Albo idź od razu z podróbką na Policję.

Jestes pewien ze kupiles telefon NOKIA? A nie NOKLA?

Co dokaldnie bylo napisane na aukcji?

[cytat="drzemik":16flbppo]Jestes pewien ze kupiles telefon NOKIA? A nie NOKLA?

Co dokaldnie bylo napisane na aukcji?[/cytat:16flbppo]

Oczywiście była to NOKIA. Nie było co prawda ujętych słów "ORYGINALNY telefon NOKIA" lecz słowo "NOKIA" było użyte na pewno, a dokładnie rzecz biorąc słowa "NOWA NOKIA".

Czy takie sprawy mają jakiś termin przedawnienia i ile on wynosi? Tzn. chodzi mi o czas w jakim mogę się zgłosić np. na Policję.

Co najmniej 10lat, ale nie czekaj, wal na Policję. Oszustów trzeba tępić. Spór w Centrum Rozstrzygania Sporów allegro już założyłeś? Powiadomiłeś serwis allegro o oszustwie?

[cytat="zolko":2rj5yika]Co najmniej 10lat, ale nie czekaj, wal na Policję. Oszustów trzeba tępić. Spór w Centrum Rozstrzygania Sporów allegro już założyłeś? Powiadomiłeś serwis allegro o oszustwie?[/cytat:2rj5yika]

W Centrum Rozstrzygania Sporów jeszcze nie pisałem bo niby obowiązuje tam regulamin z Programu Ochrony Kupujących, a jeden z jego punktów mówi, że nie obowiązuje on w przypadku odbioru osobistego towaru, a niestety towar został odebrany przez mojego krewniaka i on przekazał sprzedawcy gotówkę... myslicie, że jest sens zgłaszania sprawy samemu Allegro? Czytałem troszkę, że mają różne reakcje i jeżeli POK nie obejmuje mojego przypadku to mogą nie być w stanie mi pomóc, nie chcę też żeby gość miał zablokowane konto bo chcę mieć kontakt z nim. Planowałem od razu udać się z tym na Policję skoro nawet Program Ochrony Kupujących tego wymaga... czekałem teraz parę dni żeby uzyskać troszke informacji jak to wyglada od strony prawnej ale laikowi ciężko jest zgłębić temat w ciągu paru dni.

Na czym przede wszystkim się skupić?

do drzemik: jeżeli chcesz mogę Ci pokazać tą aukcję tutaj lub drogą mailową, jeżeli każde słowo ma istotne znaczenie to mogę wkleić tutaj cały opis aukcji...

nie myślcie jednakże, że dałem się naciąć na aukcję z NOKLĄ bo wydaje mi się, że jestem uważnym kupującym, transakcje robię już dobrych kilka lat, a o tym, że telefony są podrabiane dowiedziałem się właśnie przy okazji tej aukcji

Pokaż ta aukcję tutaj. Nie wiąże się to z żadnym ryzykiem.
Jeżeli jesteś w stanie udowodnić że to podróbka i że to ten sam telefon który kupiłeś, to nie ma na co czekać.

Program Ochrony Kupujących http://www.allegro.pl/help_item.php?zoom=N&item=736 ma niewiele wspólnego z Centrum Rostrzygania Sporów http://www.allegro.pl/help_item.php?item=1552
Zakładaj Spór, zgłoś to allegro - na pewno ci pomogą.

Spory zwykle dotyczą odpowiedzialności cywilnej - tutaj można domniemać, że sprzedający popełnił czyn karalny, co nie wyklucza roszczeń cywilnych.

link do aukcji: tu

zobaczymy więc co nastąpi... piszę właśnie do Centrum Rozstrzygania Sporów...

[cytat:3btsvg9t]"Ma pewną wadę, mianowicie trzeba wgrać nowe oprogramowanie(mam na to ekspertyzę z salonu)."[/cytat:3btsvg9t]
Widziałeś tą ekspertyzę? Poproś o nią sprzedającego przez CRS.
Czy twój telefon wygląda identycznie jak ten z opisu aukcji?

[cytat="zolko":3mktvl8a][cytat:3mktvl8a]"Ma pewną wadę, mianowicie trzeba wgrać nowe oprogramowanie(mam na to ekspertyzę z salonu)."[/cytat:3mktvl8a]
Widziałeś tą ekspertyzę? Poproś o nią sprzedającego przez CRS.
Czy twój telefon wygląda identycznie jak ten z opisu aukcji?[/cytat:3mktvl8a]

Telefon wygląda identycznie, plomby są w dalszym ciągu nietknięte więc mam dowód na to, że nic przy nim nie zmieniałem.

Ekspertyzy nie widziałem, najpierw sprzedający mówił, że nie ma jej na piśmie, a jak chciałem zwrotu towaru to mówił, że ją dośle... narazie jej nie widziałem ale na pewno będę się o nią starał.

Pismo wysłane do CRS, narazie nie wspominałem o ekspertyzie, zobaczymy jaka będzie jego linia obrony.

[cytat:l2j6tnjv]Jak się później okazało był to chiński bubel, które są ostatnimi czasy dość często spotykane na naszym rynku.[/cytat:l2j6tnjv]
Jak to się okazało? Tzn. skąd wiesz że to jest chiński bubel?

[cytat="zolko":78m8fyhv][cytat:78m8fyhv]Jak się później okazało był to chiński bubel, które są ostatnimi czasy dość często spotykane na naszym rynku.[/cytat:78m8fyhv]
Jak to się okazało? Tzn. skąd wiesz że to jest chiński bubel?[/cytat:78m8fyhv]

Początkowo sam zauważyłem różnice ale myślałem, że to po prostu jakaś inna wersja. Później poszedłem do serwisu by wgrać nowe oprogramowanie i tam dopiero mnie uświadomili w 100%.

Spróbuj zdobyć pisemną ekspertyzę tego serwisu - to kluczowy dowód w sprawie. Gdyby nie chcieli dać to zdobądż adres przedstawiciela firmy NOKIA, nie powinien odmówić.

[cytat="zolko":2rq3vqbq]Spróbuj zdobyć pisemną ekspertyzę tego serwisu - to kluczowy dowód w sprawie. Gdyby nie chcieli dać to zdobądż adres przedstawiciela firmy NOKIA, nie powinien odmówić.[/cytat:2rq3vqbq]

Masz na myśli serwis firmy NOKIA czy wystarczy zwykły komis GSM? (serwis NOKIA to zapewne inna półka cenowa)

Poza tym właśnie rozpocząłem konwersację z gościem. Póki co wypiera się, że niby to ja zamieniełem środek telefonu, jest w stanie nawet podważyć zdjęcia z własnej aukcji i plomby, które rzekomo mogły zostać w bardzo łatwy sposób ściągnięte... ogólnie PARODIA :)

zobaczymy co na to mediator Allegro...

Z mojego doświadczenia wynika że mediator CRS nie wroczy póki nie zamkniesz sporu. Zamkniesz go wtedy jak już nie będzie o czym mediować, czyli pozostaniecie przy swoim zdaniu. Prowadź korespondencję ze sprzedawcą wyłącznie przez CRS.
W interesie firmy NOKIA jest aby tępić piractwo przemysłowe - to NOKIA jest poszkodowaną stroną, jeżeli chodzi o Prawo Własności Przemysłowej. Dlatego interes twój i firmy NOKIA jest zbieżny. Dlatego liczyłbym na pomoc przedstawicieli tej firmy. Inne serwisy będą obawiały się kłopotów - że ktoś ich będzie ciągał po sądach itp. - to normalny ludzki odruch i nie ma sensu z nim walczyć.

Niestety twój sprzedawca raczej nie może być uznany za "pasera".
[cytat:257rjb9a]Zachowanie nie będące „wprowadzeniem do obrotu” w rozumieniu art. 305 ust. 1 ustawy z dnia 30 czerwca 2000r. – Prawo własności przemysłowej (Dz.U. z 2003r. Nr 119, poz. 1117 ze zm.), w brzmieniu obowiązującym do dnia 31 sierpnia 2007r., a polegające na udziale w dalszym obrocie towarami oznaczonymi podrobionymi znakami towarowymi, nie stanowi występku określonego w art. 291 k.k. ani w art. 292 k.k., wobec niewypełnienia znamienia „rzecz uzyskana za pomocą czynu zabronionego”.[/cytat:257rjb9a]
http://www.sn.pl/orzecznictwo/uzasadnie ... 008_08.pdf
Ale "oszustem" chyba można go nazwać, jeżeli miał wiedzę co sprzedaje.

Jutro zadzwonię do firmy NOKIA. Nie wiem czy coś wskóram bo może być to dla nich po prostu "detal" ale myslę, że warto powalczyć.

Dalsza konwersacja ze sprzedającym nie ma sensu gdyż jest on w stanie nawet napisać, że plomby można pościągać, wymienić środek telefonu i ubiegać się o zwrot gotówki... zapytałem czy ma coś więcej do dodania i kończę tą bezowocną dyskusję gdyż argumenty wyczerpały mu się już przy drugiej odpowiedzi. Głos zabierze wkrótce mediator Allegro, a sprawa wyląduje na Policji.

Jestem tylko ciekaw reakcji firmy NOKIA... czy mogę zrobić coś jeszcze?

Zaproponowałeś sprzedawcy przez CRS zwrot towaru w zamian za zwrot pieniędzy? Jeżeli tak, to już nic mi nie przychodzi do głowy.

[cytat="zolko":1dfbyo76]Zaproponowałeś sprzedawcy przez CRS zwrot towaru w zamian za zwrot pieniędzy? Jeżeli tak, to już nic mi nie przychodzi do głowy.[/cytat:1dfbyo76]

Tak, tak, tak. Nie zgodził się.

Sprawa z CRS zamknięta. Opinia Allegro dość ogólna, że niewiele mogą, etc. Ale mam dostać od nich wskazówki co dalej robić więc zobaczymy. Muszę się zebrać z tym telefonem do Nokii i jutro psotaram się to załatwić.

Będę informował o postępach.

Dzięki zolko. Za wszystko.

Powrót