Prawa autorskie we własnej, darmowej grze.

• Autor wątku Autor wątku PolGraphic
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PolGraphic

Witam, tworzę w teamie zapaleńców darmową grę 3D MMORPG, tworzymy też od podstaw świat gry, silnik 3d rysunki etc.- słowem wszystko od zera, bez gotowych, pożyczonych, kupionych etc. elementów.
Mam pytanie- czy przysługuje nam prawo autorskie do grafik, gry, wymyślonego świata, nazw i jej przestrzeni (słyszałem o takiej nazwie), loga i jeśli tak to jakie? Jak możemy dowieść przed sądem, że to my jesteśmy autorami? Jak zwiększyć/ zaklepać swoje prawa (najlepiej nieodpłatnie, gdyż nie mamy dużo środków, a gra ma być darmowa)? I czy nie zaprzepaścimy tego robiąc na razie grę bez tego (czy nam nie przepadnie):?:

wszystko co stworzycie, macie do tego prawa autorskie...

A to że jesteś autorem grafiki możesz udowodnić np posiadając plik psd. jako jedyna osoba :))

o oskryptowanie sie chyba nie musicie martwic bo go nie bedziecie udostepniac

Rozumiem, tak podejrzewałem, ale czy wiesz to na pewno jako prawnik?
Poza tym bądź co bądź to gra, darmowa ale jednak.
No i mam pytanie: czy to jest na dobre, czy przypada tylko na ileś (np. 3) lat. I co z logiem i nazwą? Poza tym jak udowodnić że fabuła i opis świata są nasze?
Nie ma np. jakiegoś miejsca gdzie mogę te materiały (wiarygodnie dla sądu) złożyć, zamknąć i jak coś powiedzieć "ja je pierwszy napisałem, są tu z datą!"? Czy coś w tym stylu?

Aby utwór podlegał ochronie autorskoprawnej nie trzeba spełniać żadnych formalności (art. 1 ust 4). Czyli nie trzeba nigdzie rejestrować, podpisywać się etc, aczkolwiek ma to potem znaczenie dowodowe. W prawie autorskim istnieje również instytucja domniemania autorstwa (art. 8 ust 2) - gdzie nazwisko jest uwidocznione na egzemplarzach - tutaj np w plikach źródłowych, etc.
[cytat:3becg8k8]Nie ma np. jakiegoś miejsca gdzie mogę te materiały (wiarygodnie dla sądu) złożyć, zamknąć i jak coś powiedzieć "ja je pierwszy napisałem, są tu z datą!"? Czy coś w tym stylu?[/cytat:3becg8k8]
W pewnym sensie u notariusze - poświadczenie dat, tylko trzeba by to zmaterializowac jakoś na papier, aby mógł to fizycznie poświadczyć.

Pozatym odwróce pytanie, jak udownić, że nie są Wasze? Jesli ktoś będzie twierdził, że Wy ukradliście mu pomysł czy grafikę to musi to udowodnić.

Jesli chodzi o czas to majątkowe 70 lat od śmierci twórcy, a osobiste całe życie, jak i po (wykonywana zajmują się osoby bliskie okreslone w ustawie).

Z takich ciekawostek to polecam - http://www.rejestrcyfrowy.pl/

ok, dzięki :) Ale mam jeszcze pytanie, o co chodzi w zdaniu:
[cytat="Colder"]W prawie autorskim istnieje również instytucja domniemania autorstwa (art. 8 ust 2) - gdzie nazwisko jest uwidocznione na egzemplarzach - tutaj np w plikach źródłowych, etc.
[/cytat]
?
Jakie nazwisko? Nie przykleimy przecież nazwiska na fabule, a na pewno nie tak żeby go ktoś nie usunął. Czy data utworzenia pliku jest wiarygodna?

A i jeszcze- czyli można do notariusza przynieść wydrukowaną fabułę/ dyskietkę i on to zarchiwizuje i potwierdzi datę, po czym jak ktoś się uczepi, to można się na to powołać, tak?
Oczywiście jest to odpłatne?

[cytat:o2nzk19s]Art. 8. 1. Prawo autorskie przysługuje twórcy, o ile ustawa nie stanowi inaczej.
2. Domniemywa się, że twórcą jest osoba, której nazwisko w tym charakterze uwidoczniono na egzemplarzach utworu lub której autorstwo podano do publicznej wiadomości w jakikolwiek inny sposób w związku z rozpowszechnianiem utworu.
3. Dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa [/cytat:o2nzk19s]

Notariusz potwierdzą datę okazania mu dokumentu. Opłata to 6 zł za każdą stronę z tego co pamiętam.

A i mam jeszcze pytanie o to logo etc. Bo to chyba trzeba zastrzec?
I nie mogę oczywiście pisać "Wszystkie prawa zastrzeżone"? Co dać zamiast tego?

A przeczytał Pan dokładnie pierwszy mój post? Pierwsze dwa zdania?
Nie ma u nas mocy prawnej C w kóleczku czy "wszystkie prawa zastrzeżone" bo to czy są zastrzeżone czy nie, nie wynika z tego napisu lub znaczka tylko z mocy ustawy. A pisać się poprostu tak przyjęło, aby ostrzec potencjalnych naruszycieli etc.

Rozumiem. Po prostu nie jestem pewien, czy logo nie podlega pod coś innego, to chyba wreszcie znak towarowy.

Owszem, może być traktowany jak znak towarowy - ale nie zmienia to sytuacji, że można domagać się ochrony również na podstawie ustawy o prawie autorskim, jeśli dane logo spełnia warunki utworu wymienione w art. 1 ust 1.
A to czy jest znakiem towarowym trzeba odwołać się do ustawy o własności przemysłowej art. 120 i nast. Jeśli tak to można uzyskac na nie prawa ochronne, jeśli mają wystarczające znamiona odróżniające się.

a możecie dać linki to tych dwóch artykułów?
i czy nazwę można zaklepać w ten sam sposób co logo?

a i gdzie to mam zgłosić że to logo chcę zaklepać? czy nigdzie? czy lepiej gdzieś?

W dobie internetu dostep do ustaw nie jest ograniczony... więc proszę użyć np. googli w celu lokalizacji wyżej wymienionych ustaw.
Polecam http://isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html i zapoznać się z tymi artyułami, znajdzie też Pan tam tryb udzielania ochrony (w ustawie o własności przemysłowej).

dziękuję, po prostu nie orientuję się czy te ustawy są w konstytucji, czy jest więcej jakiś "dzienników" etc.
thx

W Konstytucji nie ma zadnej ustawy.
Konstytucja sama jest ustawa - ustawa zasadnicza.

Powrót