Prawa autorskie (WIDEO)

• Autor wątku Autor wątku Metiusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Metiusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Mam pytanie, jeżeli nagrywałbym filmiki (Zarabianie z reklam) np. Jak rysuję znaną postać, albo piszę piosenkę w której są tytuły filmów i nazywam ten filmik powiedzmy DeadPool 2, Iron Man, Władca Pierścieni cokolwiek (Obojętnie jaki tytuł) to łamię tym prawo?

Przykład:
Na filmiku bez głosu widać tylko dłonie i to jak maluje znaną osobę, ale w własnej interpretacji, i nazywam ten filmik tytułem filmu, łamię tym prawa autorskie?

Gdzieś wyczytałem, że jeżeli w filmiku nie ma treści z filmu, lub dźwięku to nie łamię tym praw autorskich, ale wolę mieć pewność.

Metiusz napisał:
... Jak rysuję znaną postać, ...
To nalezy uznać jako korzystanie komercyjne z cudzego wizerunku, nawet w przypadku osoby powszechnie znanej również należy mieć odpowiednią zgodę.
Metiusz napisał:
... piszę piosenkę w której są tytuły filmów i nazywam ten filmik powiedzmy DeadPool 2, Iron Man, Władca Pierścieni cokolwiek (Obojętnie jaki tytuł) to łamię tym prawo? ...
To zależy od kontekstu.

LeszsekS napisał:
To nalezy uznać jako korzystanie komercyjne z cudzego wizerunku, nawet w przypadku osoby powszechnie znanej również należy mieć odpowiednią zgodę.

A jakbym rysował postać powiedzmy batmana, ale inaczej wyglądający, inne kolory. Chodzi o to by przyciągnąć oglądającego tytułem

LeszsekS napisał:
To zależy od kontekstu.

Powiedzmy nagrywam piosenkę o Batmanie, że łapie bandytów, jest niezniszczalny itd. (Tematyka Batman) i dodaję do tego tytuł Batman Mroczny Rycerz. Filmik z czarnym tłem i tylko moja piosenka z moim podkładem muzycznym.

Metiusz napisał:
A jakbym rysował postać powiedzmy batmana, ale inaczej wyglądający, inne kolory. ...
Szukaj - opracowanie cudzego utworu.
Metiusz napisał:
... Powiedzmy nagrywam piosenkę o Batmanie, że łapie bandytów, jest niezniszczalny itd. (Tematyka Batman) i dodaję do tego tytuł Batman Mroczny Rycerz. ...
Trudno jednoznacznie orzec jak zachowa się uprawniony, czy będzie uważał, że zostały naruszone jako prawa autorskie osobiste, czy też uzna to za czyn nieuczciwej konkurencji. Nie mniej możesz narazić się na komplikacje.

A nadanie tytułu filmowi z czarnym tłem i bez dźwięku?

A jeżeli jest literówka? Wyszukiwarka wyszukuję frazę nie ważne, że jest kropka czy inna litera.. Powiedzmy Batmaan Mrocznny Ryccerz?

Proszę nie kombinuj, nikt nie uwierzy w przypadkowe podobieństwo.

No to zarabianie z reklam przepada hehe :)

Powrót