Prawa autorskie zdjęć mojego domu

• Autor wątku Autor wątku skir11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skir11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, spotkała mnie dość nie przyjemna sytuacja. Wynajmuje dom turystom i ostatnio skontaktował się ze mną portal. Przedstawiciel tego portalu przyjechał do mnie powiedziałem mu, że nie jestem zainteresowany jego ofertą, ale powiedział, że może mi zrobić zdjęcia mojego obiektu (pokoje, kuchnia itp) za darmo. Więc się zgodziłem. Zrobił te zdjęcia i ustawił je na swoim portalu. Potem cały czas mnie nękał, żebym mu zapłacił za to, że się napracował z tymi zdjęciami i za tą stronę. Jeździł do mnie, dzwonił, aż w końcu nawet mu nie otwierałem. Ostatnio mój syn wstawił te zdjęcia, która on zrobił i udostępnił na swoim portalu na stronę google (google moja firma czy jakoś tak). Zaczął mnie straszyć sądami, chyba że mu zapłacę. Więc mam pytanie do Was jak to jest z tymi prawami? Mogę korzystać z tych zdjęc zrobionych dla mnie i jeszcze z mojego obiektu. Nie dostałem żadnych informacji na początku, że nie mogę korzystać z tych zdjęć.

skir11 napisał:
... Mogę korzystać z tych zdjęc zrobionych dla mnie i jeszcze z mojego obiektu. Nie dostałem żadnych informacji na początku, że nie mogę korzystać z tych zdjęć.
Możesz ale za zgoda autora. To, że na zdjęciu jest Twój dom nie daje Ci żadnych praw do zdjęć. Nikt Ci nie musi zabraniać, to Ty musisz uzyskać zgodę.

Powrót