Prawa autorskie związane z skryptem IRC

• Autor wątku Autor wątku ARCHI33
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

ARCHI33

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
czy możliwe jest pociągnięcie osoby do odpowiedzialności karnej, jeśli posiada i używa na komputerze programu-skryptu sieci IRC (konkretnie skrypty pisane m.in dla botów takie jak wywoływanie komend itp.) jeśli w samych skryptach nie istnieje żaden odnośnik co do "zastrzegania" praw autorskich czy skryptów. Jedyną formą jaką odnalazłem jest adres e-mail właściciela w jednym z plików.

Historia :
Znajomy, który miał pozwolenie na używanie bota wysłał mi go, ponieważ poprosiłem go o to w celu rozwijania swojej ligi w pewnej grze. Wszystko byłoby ok, jeśli nie autor skryptów. Mówi, że jeśli nie wyłączę i skasuje jego aplikacji to złoży wniosek do prokuratury i takie tam. Czy jest jakiś wpis w KK odnoszący się do samych skryptów programu? Ponieważ tak jak pisałem nie ma tam żadnego wpisu mówiącego o prawach autorskich w stylu "Copyright" (jedynie mail bez żadnego opisu), a sam bot to paręnaście plików-skryptów + klient sieci IRC, który jest ogólnodostępny.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Edit :
Oczywiście nie dostaję żadnego wynagrodzenia za użytkowanie tego bota, korzystają z niego gracze mojej ligi oraz ja sam, jednakże żadne opłaty czy darowizny z jego powodu nie są pobierane.

Ostatnia edycja:
ARCHI33 napisał:
czy możliwe jest pociągnięcie osoby do odpowiedzialności karnej, jeśli posiada i używa na komputerze programu-skryptu sieci IRC (konkretnie skrypty pisane m.in dla botów takie jak wywoływanie komend itp.) jeśli w samych skryptach nie istnieje żaden odnośnik co do "zastrzegania" praw autorskich czy skryptów. Jedyną formą jaką odnalazłem jest adres e-mail właściciela w jednym z plików.
Tak. Program komputerowy podlega w ogólności ochronie prawno - autorskiej zgodnie z Art.74. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp). Wychodziłoby więc na to, że owe skrypty też.

Utwór, a więc i program komputerowy, zgodnie z Art.1. upaipp podlega ochronie z mocy ustawy, co oznacza, że z jednej strony autor programu nie musi niczego zastrzegać, a z drugiej strony, to osoba chcąca korzystać z takiego programu powinna postarać się o odpowiednią zgodę (licencję) - vide Art17.upaipp.
Znajomy, który miał pozwolenie na używanie bota wysłał mi go, ponieważ poprosiłem go o to w celu rozwijania swojej ligi w pewnej grze. Wszystko byłoby ok, jeśli nie autor skryptów. Mówi, że jeśli nie wyłączę i skasuje jego aplikacji to złoży wniosek do prokuratury i takie tam. Czy jest jakiś wpis w KK odnoszący się do samych skryptów programu?
no i tu jest problem, że naruszenia praw autorskich do tego bota dokonał zarówno twój znajomy kopiując go dla ciebie (miał pozwolenie jedynie na używanie bota, nie zaś na jego powielanie czyli rozpowszechnianie), jak i ty, wchodząc w posiadanie tego programu, a następnie korzystając z niego.

Obaj naruszyliście prawa autorskie: znajomy, który skopiował program i dał go tobie bez odpowiednich uprawnień mógłby być skarżony z Art.116.upaipp (odpowiedzialność karna), zaś Ty, z Art.278.kk za posiadanie programu bez uprawnień.

Na szczęście, z obydwoma da się dogadać więc nie muszę się niczym przejmować, po prostu zaspokoiłem swoją ciekawość :)
Dzięki wielkie za odpowiedź. Do zamknięcia jak coś :)

Powrót