Prawa autorskie.

• Autor wątku Autor wątku Emilia90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emilia90

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Wykonałam książki- a dokładnie ilustracje- dla Wydawnictwa. Następnie owo Wydawnictwo wydało pozycje w formie jaka zawarta była w umowie o dzieło. Po jakimś czasie ponownie wykorzystało moje ilustracje do książek będących zbiorem różnych autorów. Szata graficzna została zmieniona przez grafika a mi nic o tym nie było wiadomo. Chciałam zapytać czy powinnam otrzymać jakieś wynagrodzenie za przetworzenie moich ilustracji oraz czy Wydawnictwo powinno ze mną uzgadniać wszelkie (inne niż zawarte było w umowie) użycie obrazów mojego autorstwa?

Emilia90 napisał:
Wykonałam książki- a dokładnie ilustracje- dla Wydawnictwa.
Pytanie podstawowe, na którego odpowiedź powinna znajdować się w umowie, którą miałaś z wydawnictwem odnośnie wykonania i korzystania z Twoich grafik, brzmi - czy przeniosłaś:
  • majątkowe prawa autorskie (Art.17. upaipp) .
  • prawa zezwalania na wykonywanie zależnego prawa autorskiego do swoich utworów (Art.2. upaipp).
upaipp = USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Powinnaś przeczytać umowę i sprawdzić to. Tu uwaga, jeśli dokonane zostało przeniesienie wyliczonych powyżej praw autorskich to w umowie może być to zapisane w różnej formie, jak: "przeniesienie wszystkich praw autorskich albo ''przekazanie praw autorskich ewentualnie jako 'zrzeczenie się praw autorskich'... lub jakoś podobnie.

Jeśli zaś jest zapisane, że wydawnictwo będzie jedynie korzystać, lub że otrzymuje licencje na korzystanie z grafik, wtedy to nie byłoby de facto przeniesienia praw autorskich a udzielenie przez Ciebie licencji na korzystanie z grafik.

To trzeba na początek sprawdzić.
Po jakimś czasie ponownie wykorzystało moje ilustracje do książek będących zbiorem różnych autorów. Szata graficzna została zmieniona przez grafika a mi nic o tym nie było wiadomo.
Na korzystanie z opracowań czyichś utworów trzeba mieć pozwolenie autora - vide Art.2. upaipp. Zależy więc, co miałaś zapisane w umowie.
Chciałam zapytać czy powinnam otrzymać jakieś wynagrodzenie za przetworzenie moich ilustracji oraz czy Wydawnictwo powinno ze mną uzgadniać wszelkie (inne niż zawarte było w umowie) użycie obrazów mojego autorstwa?
jw - wszystko zależy od zapisów umowy.

Prawa autorskie majątkowe przenoszę na zamawiającego- czyli Wydawnictwo. Także zrzekam się zależnego prawa autorskiego -małym druczkiem :)
Niestety nikt nie uzgadnia ze mną w jaki sposób zostają przekształcone ilustracje nad czym ubolewam, ponieważ często elementy są po prostu "wyciągnięte" z książki i bez koniecznej obróbki wrzucone do innego pliku z grafiką w zupełnie innym stylu co wygląda co najmniej nieestetycznie. A na koniec zostaje taka ilustracja podpisana moim nazwiskiem. Stąd też pytanie czy istnieje obowiązek uzgadniania z autorem takich rzeczy.

Zakładając, że przeniosłaś zapewne majątkowe prawa autorskie na wszystkich polach eksploatacji, więc wydawnictwo może wykorzystywać twoje fotografie w innych utworach (książkach).

Przeniosłaś również prawa do zezwalania na realizację praw zależnych - więc wydawnictwo może w zasadzie dowolnie modyfikować twoje prace bez twojej zgody. Tak już jest.

Choć można by się zastanawiać nad kwestią "nadzoru nad sposobem korzystania z utworu." wynikającym z Art.16. upaipp - czyli realizacji twoich osobistych praw autorskich. Możesz spróbować - zakazać rozpowszechniania opracowań zakazać nie możesz, ale możesz próbować przykładowo wskazać, że wykonywane opracowania stoją w dużej sprzeczności z twoim interesem twórczym, co mogłoby nawet prowadzić do wypowiedzenia umowy o realizację prawa do zezwalania na realizację praw zależnych - Art.56. Ale to bardzo delikatna materia...
A na koniec zostaje taka ilustracja podpisana moim nazwiskiem.
to jest obowiązek wydawcy - oznaczenie opracowania również nazwiskiem autora utworu pierwotnego - Art.2. upaipp.

Dziękuję za szybką odpowiedź:)
Chciałam jeszcze zapytać, jak to jest, np. z tworzeniem postaci. Czy jeżeli tworząc książkę od podstaw- czyli wymyślam wszystkie postaci, nadaję im formę wizualną oraz piszę całość tekstu, Wydawnictwo może zlecić komuś innemu wykonanie kolejnej części książki z wykorzystaniem owych postaci? I czy może wykonać taki ruch bez wcześniejszego uzgodnienia tego ze mną? Zastanawia mnie też czy mogę, np. napisać kolejne części z przygodami tych samych bohaterów dla innego wydawnictwa, skoro prawa autorskie są niezbywalne?

trzeba pamiętać, że w ogólności pomysły i idee nie są chronione przez polskie prawo autorskie - vide Art.1. upaipp. Również wizerunki postaci nie podlegają ochronie prawno - autorskiej. Wizerunek postaci (lub inne elementy np. jej nazwa postaci, nazwa książki, etc...) może być jednakże chroniony z tytułu zastrzeżonego znaku towarowego - więcej na temat zastrzeżeń znaków - USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej". Zastrzeżenia sprawdza się w bazach Urzędu Patentowego. Trzeba sprawdzić znaki zastrzeżone w Polsce oraz międzynarodowe znaki zastrzeżone (można w bazach UP lub na stronie OHIM - Home.

Czyli, jeśli nie będzie się używać ewentualnych zastrzeżonych znaków towarowych, to moim zdaniem można.
...skoro prawa autorskie są niezbywalne?
TWOJE OSOBISTE PRAWA AUTORSKIE SĄ NIEZBYWALNE... POZOSTAŁE PRZEKAZAŁAŚ...

Powrót