prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku Magnu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magnu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witam.
zatrudnienie osoby na umowę o dzieło (tworzenie projektów reklamowych lub haseł reklamowych).
Przy tworzeniu umowy wpisuję, że wraz z zakończeniem umowy wykonawca przekaże na rzecz zamawiającego prawa autorskie do wszystkich wykonanych projektów.
Nie chcę nikogo oszukiwać ani okradać nie chcę też aby po jakimś czasie od zakończenia umowy a wykorzystaniu jakiegoś projektu zostało nam to zarzucone.
Jak powinno być poprawnie sformułowane przeniesienie praw autorskich?

Dziękuję i pozdrawiam. M

Umowa o dzieło jest umową rezultatu, dotyczy konkretnego dzieła, ściśle określonego w umowie. Umowa o przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga dokładnego określenia przedmiotu umowy, sposobu wykorzystywania - pól eksploatacji, czasu trwania itp.: http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Magnu napisał:
... do wszystkich wykonanych projektów ...
Przepis prawny:
Art. 41.
[Przenoszenie majątkowych praw autorskich do utworu – zasady ogólne]

1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:
1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy;
2) nabywca autorskich praw majątkowych może przenieść je na inne osoby, chyba że umowa stanowi inaczej.

2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.

3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.

4. Umowa może dotyczyć tylko pól eksploatacji, które są znane w chwili jej zawarcia.

5. Twórca utworu wykorzystanego lub włączonego do utworu audiowizualnego oraz utworu wchodzącego w skład utworu zbiorowego, po powstaniu nowych sposobów eksploatacji utworów, nie może bez ważnego powodu odmówić udzielenia zezwolenia na korzystanie z tego utworu w ramach utworu audiowizualnego lub utworu zbiorowego na polach eksploatacji nieznanych w chwili zawarcia umowy.

Ostatnia edycja:
Dziękuję,
Pisząc "wszystkich" projektów miałam na myśli tych których dotyczy umowa i które są w niej wymienione. Formułę stosowałam na końcu treści umowy. Powinnam chyba jeszcze dopisywać pola eksploatacji...
i tu szczerze mówiąc nie wiem jakie bo nie wiem czy taki projekt w ogóle się ukaże i kiedy...

Dziękuję za poświęcony czas.
M.

Magnu napisał:
... Powinnam chyba jeszcze dopisywać pola eksploatacji...
Nie chyba tylko bezwzględnie muszą się tam znaleźć tego wymaga Ustawa:
Przepis prawny:
Art. 41.
[Przenoszenie majątkowych praw autorskich do utworu – zasady ogólne]

1. Jeżeli ustawa nie stanowi inaczej:
1) autorskie prawa majątkowe mogą przejść na inne osoby w drodze dziedziczenia lub na podstawie umowy;
2) nabywca autorskich praw majątkowych może przenieść je na inne osoby, chyba że umowa stanowi inaczej.

2. Umowa o przeniesienie autorskich praw majątkowych lub umowa o korzystanie z utworu, zwana dalej „licencją”, obejmuje pola eksploatacji wyraźnie w niej wymienione.

3. Nieważna jest umowa w części dotyczącej wszystkich utworów lub wszystkich utworów określonego rodzaju tego samego twórcy mających powstać w przyszłości.

4. Umowa może dotyczyć tylko pól eksploatacji, które są znane w chwili jej zawarcia.

5. Twórca utworu wykorzystanego lub włączonego do utworu audiowizualnego oraz utworu wchodzącego w skład utworu zbiorowego, po powstaniu nowych sposobów eksploatacji utworów, nie może bez ważnego powodu odmówić udzielenia zezwolenia na korzystanie z tego utworu w ramach utworu audiowizualnego lub utworu zbiorowego na polach eksploatacji nieznanych w chwili zawarcia umowy.

Magnu napisał:
... tu szczerze mówiąc nie wiem jakie...
Przepis prawny:
Art. 50.
[Sposoby korzystania z utworu - pola eksploatacji]

Odrębne pola eksploatacji stanowią w szczególności:
1) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu – wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;

2) w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono – wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;

3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż określony w pkt 2 – publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a także publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

Bezwzględnie zapoznaj się z treścią całej Ustawy.

Witam,
Jeszcze raz dziękuję za poświęcony mi czas.
M.

Powrót