Prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku banz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

banz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

sytuacja wygląda tak. 8 lat temu będąc fotoreporterem na koncercie kręciłem filmy artystów występujących na scenie. Jeden z nich po koncercie podszedł do mnie i spytał czy nagrywałem też jego występ. Potwierdziłem. Spytał czy mogę wysłać mu te pliki na jego maila. Zgodziłem się, jednak zapytałem czy mi zapłaci. Odpowiedział "dogadamy się co do tego". Pliki wysłałem (mój błąd) i zadnej wiadomości już nie dostałem.
Gościu wykorzystał mój materiał (urywki) i zrobił z tego teledysk. Wrzucił na youtuba i teledysk ma na dzień dzisiejszy ponad milion wyświetleń.
Nie dostałem żadnej zapłaty, nie podziękował mi w żaden sposób.
Pytanie do Was.
Czy po takim czasie można jeszcze coś wskurać?
Nie mam dostępu już do tego maila, także nie mogę potwierdzić, że wysłałem mu te pliki. Mam je za to na dysku komputera - całe, w pełnej rozdzielczości itd.
Podejrzewam, że już trochę może być za późno no i nie mam dowodu, że gościu mi nie zapłacił. Da się coś z tym zrobić?

Pozdrawiam

banz napisał:
... Nie dostałem żadnej zapłaty, nie podziękował mi w żaden sposób. ...
Jeśli wykonywałeś to w ramach dg, umowy o dzieło roszczenie przedawniło się.

Byłem tam zupełnie prywatnie. Nie podpisywałem żadnej umowy. Chodzi o to, że jednemu artyście udostępniłem filmy które nagrałem i mieliśmy się dogadać. Nie odezwał się do mnie, a mój prywatny materiał wykorzystał w teledysku.

Krótko mówiąc moje prywatne filmy zostały udostępnione publicznie przez inną osobą, która zbiera za to teraz pieniądze (zyski na youtubie z wyświetlanych filmow)

banz napisał:
... jednemu artyście udostępniłem filmy które nagrałem ...
Można zatem założyć, że udostępniłeś na zasadach licencji domniemanej, pięcioletniej. Listem zpo poinformuj owego artystę, że od trzech lat korzysta z Twoich utworów bezprawnie, przedstaw swoje roszczenia. Dodaj również, że jego działanie jest przestępstwem z Art. 116. UoPAiPP.

Powrót