Prawa ciężarnej przy pracy sezonowej w Niemczech.

• Autor wątku Autor wątku Bella2910
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bella2910

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie, czyli czy ciężarnej w Niemczech przysługuje płatne zwolnienie lekarskie w czasie ciąży przy pracy sezonowej ?? Czy umowa nie zostanie rozwiązana przez pracodawcę?

Za tydzień mam jechać do pracy w Niemczech przy pieczarkach ("umowa sezonowa ") lecz niedawno dowiedziałam się że jestem w ciąży. Nie wiem co mam zrobić w takiej sytuacji. Czy będą mi przyslugiwaly ww świadczenia?? Bo wątpię żebym mogła pracować do rozwiązania...
Bardzo proszę o odpowiedzi

Umowa jest z polskim pracodawca podpisana, czy z niemieckim, bo to róznica.

Umowa sezonowa, ma być przedłużana co 2 miesiące z niemieckim pracodawcą, bez żadnych pośredników

O ciąży jest Pani zobowiązana poinformować pracodawce od pierwszego dnia pracy. Wtedy podlega Pani ochronie - Mutterschutzgesetz o tym stanowi. Pracodawca nie może Pani zwolnić. Nie wolno Pani pracowac po 20.oo ani dźwigać. Jeśli praca jest szczególnie ciężka, w miejscu, pacodawca jest zobowiązany wysłać Panią do pracy lżejszej lub wystawić tzw. Beschaftigungsverbot - zakaz pracy. Ale to będzie Panią obowiązywało tylko na czas trwania umowy, czyli 2 miesiace. Później pracodawca nie ma obowiązku z Panią przedłużać umowy. Informując o ciązy musi Pani mu wręczyć Bescheinigung o ciazy od lekarza. To bardzo ważne. Bez tego ani rusz do pracy.
Gdzie w trakcie tych 2 miesięcy byłaby Pani ubezpieczona? Czy od umowy będą odprowadzane składki na ubezpieczenie zdrowotne?

Jeśli Pani się źle czuje, to nie ryzykować i nie podejmować pracy. Je4śli da się wytrzymac, to podpisać umowę i zgłosić się do pracy normalnie ale z zaświadczeniem o ciązy wystawionym przez najlepiej niemieckiego ginekologa. Od wtedy podlega Pani ochronie.

Bardzo dziękuję za odpowiedź . Czuję się dobrze, mogłabym pracować. Będę miała odprowadzane tylko składki zdrowotne. Czyli po 2 miesiącach nie będę miała wyplacanego chorobowego do dnia porodu?

Powrót