prawa do dziecka

• Autor wątku Autor wątku smiejka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smiejka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
witam ja i moj chlopak mamy problem mianowicie on ma dziecko z poprzednia dziewczyna która jak sie dowiedziała ze jest w ciazy wyjechala do rodzicow do niemczech a mojemu chlopakowi nawet nie poweidziala ze jest w ciazy dowiedzial sie tego od jej kolezanki po urodzeniu dziecka zabronila mojemu chlopakowi kontaktu z dzieckiem a ja chcialabym mu pomoc jakos zeby mogl sie widywac z malym bo on strasznie to przezywa co mozemy zrobic? slyszalam ze prawo niemieckie jest bardzo surowe w tych sprawach PROSZE POMOZCIE MI

wedlug Niemieckiego prawa w DE, ma tylko ona prawa do dziecka ,,jezeli nie byli malzenstwem...
nawet gdyby dziecko uznal i dal swoje nazwisko

czyli my nic nie mozemy zrobic zeby on mogl sie z nim widywac jezeli ona niw yrazi na to zgody?

W tej chwili nic

choc od zeszlego roku prawo sie zmienilo,
i ojciec dziecka nieslubnego moze prawa wywalczyc przed sadem,
kiedys bylo to raczej niemozliwe

ale przed jakim sadem to nie mam pojecia
jezeli mieszka w Polsce ojciec

i czy on moze miec w tej sytuacji jakies problemy z prawem?

czyli jednak mozemy zalozyc sprawe

smiejka napisał:
i czy on moze miec w tej sytuacji jakies problemy z prawem?

jakie problemy masz na mysli ?

dziecko musi byc najpierw uznane,,jezeli nie jest, to mozna zrobic to przez Konsulat..wszystko oczywiscie za zgoda matki bo musi podpisac

Ostatnia edycja:
problemy chodzi o to ze on chwilowo nie pracuje i i nie placi alimentow a slyszalam ze jesli w niemczech przez jakis czas sie nie placi to sa bardzo powazne problemy zarowno w stosunku do niego jak i do mnie jako jego obecnej partnerki a alinenty w niemczech sa strasznie wysokie i czy ona moze go podac o to ze teraz chwilowo nie placi

Ostatnia edycja:
jezeli ona mieszka sama(samotna matka)to dostaje pewnie z panstwa
jest tego 133 euro
oczywisice ojciec kiedys bedzie musial to oddac ,jezeli dziecko uznał!!

i jakby tak mozna bylo jakos dokladniej opisac te alimenty jak placic w jakiej kwocie czy to jej do reki czy jakos inaczej i czy mozna jakos żądać od niej dowodu ze on placi czy nie mozna jak to dokladniej wyglada

i bardzo dziekuje za te wszystkie odpowiedzi naprawde bardzo bardzo dziekuje

ona mieszka teraz z rodzicami

a czy ma nowego partnera to nie wiemy wiemy tylko ze miala jak byla w ciazy ale czy dalej z nim jest to nie wiemy

jezeli mieszka z partnerem to jej sie nie naleza alimenty z panstwa..
jezeli je pobiera to musiala dokladne dane podac ojca(dziecka uznanego)

i powinien otrzymac jakies pismo.
jak bezrobotny to mu nic nie zrobia

tak tak jakieś pismo dostał ale dopiero musimy je przetłumaczyć

a czy on mógłby te pismo wysłać po polsku albo np sami byśmy przetłumaczyli na niemiecki czy musi być przez tłumacza przysięgłego? bo nas teraz nie stac za bardzo na tłumacza

ale gdzie wyslac to pismo?
Urzad ktory wyplaca te pieniadze(alimenty)to Jugendamt

pismo musi byc w jezyku niemieckim,mozecie sami napisac

a czy jest coś jeszcze co powinniśmy wiedziec nim zaczniemy tę sprawe?

jakies dodatkowe informacje albo cos w tym stylu?

Powrót