Prawa do konkretnej domeny

• Autor wątku Autor wątku Vateris
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vateris

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry, mam tego typu problem:
Mój znajomy oraz ja prowadzimy serwer głosowy na licencji non-profit. Wykupiliśmy domenę, aby można było się z nim łączyć za pomocą domeny, a nie adresu ip. W celu rozpromowania naszego serwera założyliśmy stronę na facebooku o nazwie: "serwer ts-pl.pl"
Niestety pewien chłopak, który był na naszym serwerze przez jeden dzień działał na niekorzyść serwera, dlatego otrzymał bana. Niestety przebywa on na programie vpn i banowanie adresu ip nic nie daje. Czy korzystanie z takiego programu jest legalne?
Dodatkowo założył anty stronę naszego serwera o nazwie: "ts-pl.pl" i zgłosił naszą stronę oraz dwa prywatne konta za oszustwo do samego facebooka i nasze strony zostaną usunięte w przeciągu 24 godzin. Pisałam do tego chłopaka aby zaprzestał tego działania, ponieważ szkodzi naszej własności (serwer należy do mojego znajomego tak samo jak domena ts-pl.pl). Co powinnam zrobić w takiej sytuacji? Zdaję sobie sprawę, że konta już nie uratujemy, jednak w jaki sposób możemy ukrócić jego działania na naszą niekorzyść? Niestety ze wzg. na ten program vpn nie możemy nawet określić adresu ip tej osoby przez co nie mamy jak tego zgłosić na policję. Sam facebook nie posiada biura a co za tym idzie numeru telefonu na jaki można do niego zadzwonić. Co możemy zrobić w takiej sytuacji? Dokąd udać się po pomoc?

Vateris napisał:
... Wykupiliśmy domenę, ...
Jesteście abonentem domeny i nikt Wam tego nie odbiera. Sama nazwa domeny musiała by być zarejestrowanym znakiem towarowym abyście mogli cokolwiek tutaj rościć.

Czy to oznacza, że może tworzyć antyreklamę, w której obraża mnie oraz mojego znajomego bez większych konsekwencji prawnych oraz, że korzystanie z programów typu vpn jest zgodne z prawem? Czy w takim razie zgłoszenie mnie, znajomego oraz strony naszego serwera za oszustwo było uzasadnione, mimo że nie oszukiwaliśmy w żaden sposób oraz nie działaliśmy na czyjąś niekorzyść?

Vateris napisał:
Czy to oznacza, że może tworzyć antyreklamę, w której obraża mnie oraz mojego znajomego bez większych konsekwencji prawnych ...
Nie, jeśli zostają naruszone wasze dobra osobiste możecie dochodzić swoich praw na drodze cywilnoprawnej (Art. 23. oraz Art. 24. Kodeksu cywilnego). Jeżeli dochodzi do pomówień lub/oraz zniewagi na drodze karnej (Art. 212. lub/oraz Art. 216. Kodeksu karnego).
Vateris napisał:
... korzystanie z programów typu vpn jest zgodne z prawem? ...
Nie jest zabronione.

W takim razie jak mogę rozwiązać sprawę w przypadku kiedy dochodzi do pomówień, obrażania mojej osoby i znajomego oraz naruszanie moich dóbr osobistych (chyba, że konto stworzone przeze mnie na fb oraz strona nie można do tego zaliczyć)? Szczególnie, że nie znam imienia, nazwiska oraz adresu ip, aby jakkolwiek móc określić kto się dopuszcza tego czynu?

Teoretycznie fb deklaruje daleko idącą współpracę z organami ścigania ale jak to wygląda w praktyce trudno powiedzieć. Wasze działania powinny być od początku skierowane do administracji fb.

Niestety z samą administracją ciężko się skontaktować. Mają mechanizm zgłaszania naruszeń itp, jednak całe działanie kończy się na zasadzie wybierz swój problem z listy. Próbowałam znaleźć numer telefonu do biura/oddziału w Polsce niczego nie można znaleźć

Polski nowo otwarty oddział fb jest w Warszawie. Szukaj w sieci. Wyślij list zpo.

Powrót