Prawa do postaci komiksów

• Autor wątku Autor wątku Raid1000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raid1000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, jako że mój kolega nie czuje się na siłach do pisania tak poważnych postów piszę w jego imieniu. :)
Mój przyjaciel wpadł na pomysł aby stworzyć kalendarz, w którym występowały by postacie z komiksów tworzonych przez społeczność internetową, polskim odpowiednikiem stron z takimi komiksami są komixxy.pl. I tu pojawia się pytanie czy mój kolega może ponieść jakieś konsekwencje za wykonanie i sprzedaż takiego kalendarza. Same postacie takie jak trollface, pokerface, rageman i takie tam na pewno nie należą do właściciela komixxy.pl ale jak widać nie przeszkadza to w sprzedaży koszulek z tymi postaciami na stronie komixxy.cupsell.pl. Jaka jest więc sytuacja prawna tych postaci? :rolleyes:

Raid1000 napisał:
Mój przyjaciel wpadł na pomysł aby stworzyć kalendarz, w którym występowały by postacie z komiksów tworzonych przez społeczność internetową, polskim odpowiednikiem stron z takimi komiksami są komixxy.pl. I tu pojawia się pytanie czy mój kolega może ponieść jakieś konsekwencje za wykonanie i sprzedaż takiego kalendarza.
  • Jeśli kolega chciałby wykorzystać konkretne rysunki pobrane z netu, to oczywiście mógłby to zrobić wyłącznie za pozwoleniem autorów tych rysunków lub właścicieli praw autorskich do danych rysunków - Art.16. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp).
    .​
  • Jeśli kolega wykonałby rysunki tych postaci samodzielnie i nie byłyby one kopiami czyichś rysunków (również kopiami ze zmianami), to miałby do nich własne prawa autorskie i mógłby je wykorzystywać.
    Ograniczeniem mogłaby być w tym przypadku sytuacja, kiedy same postaci (ich wizerunki) byłyby chronione jako zarejestrowane znaki towarowe. Wtedy dodatkowo należałoby uzyskać pozwolenie właścicieli tych praw ochronnych.
    .​
  • Jeśli kolega wykonałby rysunki tych postaci samodzielnie ale byłyby one zmodyfikowanymi kopiami rysunków z netu (opracowaniami), wtedy na wykorzystanie swoich rysunków też powinien posiadać zgodę właścicieli praw autorskich do tych rysunków - Art.2. upaipp. Plus ewentualnie - jak wyżej - kwestia wizerunku postaci jako zastrzeżonego znaku towarowego
W przypadku naruszenia praw autorski (punkty 1 i 3) osoba naruszająca może ponieść konsekwencje:
  • karne - Art.116. i/lub 115. upaipp
    .​
  • cywilne Art.79. oraz 80. upaipp. i/lub Art.78. upaipp.
Same postacie takie jak trollface, pokerface, rageman i takie tam na pewno nie należą do właściciela komixxy.pl ale jak widać nie przeszkadza to w sprzedaży koszulek z tymi postaciami na stronie komixxy.cupsell.pl. Jaka jest więc sytuacja prawna tych postaci?
ale może ma prawa autorskie do tych materiałów (grafik) lub licencje na korzystanie z nich - poczytaj regulamin strony - często w tego typu przypadkach właściciel tego typu stron ma prawa do wykorzystywania zamieszczanych tam materiałów...

Przeczytałem regulamin strony komixxy.pl, nie ma w nim nic o prawach autorskich. Na samym dole strony jest napisane:
Wszelkie obrazy należą do ich właścicieli, jeśli uważasz, że któryś wykorzystano bez twojej zgody prześlij link z obrazkiem i powodem tędy, a zostanie zmieniony lub usunięty.

Szukałem twórców tych postaci i udało mi się znaleźć autora jednej, mianowicie Trollface. Oryginalny obrazek jest oznaczony "©", czyli jak rozumiem potrzebne jest pozwolenie autora. Z tego co się dowiedziałem cała reszta była robiona przez różne osoby anonimowo i nie ma szans aby znaleźć ich autorów ponieważ minęło zbyt wiele czasu. Upraszczając, autorzy prac chcieli zrobić coś śmiesznego i wstawić to na swoje forum dyskusyjne, ale nie podejrzewali że ludziom ich prace mogą się aż tak spodobać i nie oznakowali ich, ani nie podpisali.

no tak, dość typowa sytuacja. Pamiętaj jedynie, że wszystkie grafiki mogą być de facto chronione prawami autorskimi - nie koniecznie muszą posiadać znaczek ©.

Problem (finansowy) może pojawić się wtedy, gdy użyje się taką anonimową grafikę komercyjnie, autor to zobaczy, i zgłosi się po rekompensatę lub wynagrodzenie albo pójdzie prosto na policję czy do sądu...

Powrót