Prawa do programu komputerowego

• Autor wątku Autor wątku deejayqba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deejayqba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Zleciłem napisanie dla programisty napisanie programu komputerowego na potrzeby włase ale okazuje sie że sporo osób po tym jak zobaczyło ten program - i jego działanie jest zainteresowane nim. pytanie moje jest następujące. Gdzie powinienem zgłośić taki program :
co mi jest potrzebne zeby potwierdzić ze jestem wąłscicielem( w oknie programu jest notka - włascicielem programu jest ......moje dane i meil)
Dzwoniłem do yrzędu patetowego - nie zajmuja sie programami.
Pozdrawiam i lcze na odpowiedź.

Na podstawie umowy zawartej z programistą. To jednak programista jest właścicielem prawa autorskich osobistych, Panu może przekazać prawa majątkowe do tego lub ewentualnie udzielić licencji na użytkowanie.

Z tym że ja nie miałem umowy z programistą - zrobił program - wziął kase i podpisał program że ja jestem właścicielem. Wiec jestem włascicielem czy nie- bo jak ze chce sprzedać innej firmie lub osobie.

Przekazanie autorskich praw majątkowych nie następuje ani automatycznie, ani w domyśle. Przekazanie majątkowych praw autorskich musi być w formie pisemnej. Określa się tam pola eksploatacji, ograniczenia np. czasowe, terytorialne itp. Jeśli nie masz takiej umowy pisemnej to posiadasz tylko zezwolenie programisty na korzystanie z tej jednej kopi programu. W takim wypadku jedynie programista może sprzedawać kopie swojego programu.
Jeśli chcesz sprzedawać ten program musisz kupić od autora autorskie prawa majątkowe i podpisać z nim umowę.

Powrót