Prawa do projektu

• Autor wątku Autor wątku Kensei
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kensei

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.

Mam pytanie odnośnie prac które projektuje.

Powiedzmy że jestem freelancerem i wykonuje różnego rodzaju prace graficzne i projektuje strony www.

Firma z która współpracuję jest agencja reklamową i ma swoich klientów ( różne duże marki odzieżowe, samochodowe, itd.itp.)

Ta firma zleca mi jakąś pracę czasami jest przetarg wiec robie za darmo i jeśli komus się spodoba moja praca, (czyli tej firmy) to wygrywam i płacą mi kasę.

Ogólnie podpisuję umowę o dzieło i dogadałem się z tą firmą że nie będę pokazywał moich prac które dla nich robie innym firmom czyli nie będę sobie tego wklejał w portfolio jako firma.

Nadszedł ten czas kiedy ja mam już za sobą dużą ilość prac dla fajnych marek i chciałbym to pokazać światu na swojej stronie internetowej.

I tu pytanie:

1. Czy moge te prace i logosy firm dla których tworzyłem mogę zamieśćić na stronie ww mojej wlasnej czyli stronie tak jakby o sobie? ( czyli BLOG lub strona imienna prywatna) a nie o mojej firmie? Bo firmy nie mam.

2. Jeśli nie mogę to czy jest jakis sposób bym mógł się tym pochwalić?

Chciałbym rozwinąć skrzydła. Pomożecie?

pozdrawiam

Witam serdecznie, mam popdobny problem prawny:
1) Czy przekazuj?c maj?tkowe prawa autorskie innej firmie (np: do grafiki komputerowej) czy mog? jako twórca umieszcza? te projekty w portfolio??

Wydaje mi si?, ?e mo?na, bo wynika to z praw osobistych twórcy, ale czy napewno??

Zgodnie z prawem autorskim:

Art. 64. Umowa zobowiązująca do przeniesienia autorskich praw majątkowych przenosi na nabywcę, z chwilą przyjęcia utworu, prawo do wyłącznego korzystania z utworu na określonym w umowie polu eksploatacji, chyba że postanowiono w niej inaczej.

Gdy pole eksploatacji jest okreslone w taki sposob:

Art. 50. Odr?bne pola eksploatacji stanowi? w szczególno?ci:
1) w zakresie utrwalania i zwielokrotniania utworu - wytwarzanie określoną techniką egzemplarzy utworu, w tym techniką drukarską, reprograficzną, zapisu magnetycznego oraz techniką cyfrową;
2) w zakresie obrotu oryginałem albo egzemplarzami, na których utwór utrwalono - wprowadzanie do obrotu, użyczenie lub najem oryginału albo egzemplarzy;
3) w zakresie rozpowszechniania utworu w sposób inny niż określony w pkt 2 - publiczne wykonanie, wystawienie, wyświetlenie, odtworzenie oraz nadawanie i reemitowanie, a tak?e publiczne udostępnianie utworu w taki sposób, aby każdy mógł mieć do niego dostęp w miejscu i w czasie przez siebie wybranym.

Reasumujac, auor grafiki chyba nie moze umieszczac na swojej stronie internetowej w portfolio projektu graficznego strony www, co do ktorej przekazal autorskie prawa majatkowe.
Moze roziwazaniem jest umieszczenie w portfolio tylko linku do www, w ktorej zrobil grafike, albo storzenie np:folderu drukowanego, w ktorych grafik moze pochwalic sie swoimi osiagnieciami.
Wydaje mi sie ze zgode na umieszczenie w portfolio wykonanej grafiki, tworca powinien uzyskac od wlasciciela praw majatkowych.

Co o tym sadzicie???

PS. Z drugiej strony rzecza normalna jest robienie przez grafikow swojego portfolio w formie strony internetowej, ale czy zgodne z prawem?

Autorowi grafiki przysluguja (wylaczne dla tworcy) prawa osobiste, a z nich wynika, ze grafika powinna byc oznaczona nazwiskiem/pseudonimem jej tworcy.

Z gory dzieki za wszelkie uwagi.

Powrót