Prawa do serwisu internetowego - przyp. Nasza-Klasa.pl

• Autor wątku Autor wątku serwus01
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

serwus01

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,

Właściciel serwisu internetowego zaproponował mi współpracę - nie ma czasu na jego rozwijanie, reklamowanie etc, ja miałbym się tym zająć. Wszystko miałoby się odbywać na zasadzie współpracy - dwóch wspólników pracuje nad jednym portalem by później ciągnąć z niego korzyści.

Ja zaangażuję się w rozwój serwisu, włożę przede wszystkim swoją pracę i czas, może niewielki kapitał. Chciałbym się jednak zabezpieczyć, wiadomo jak to ze wspólnikami. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Jakaś umowa dzieląca prawa majątkowe do serwisu? Powiedzmy że w przyszłości ktoś by chciał odkupić serwis lub bardziej realna sytuacja - reklamować się na nim.

Domyśla się ktoś jak to zostało rozwiązane z naszą klasą? Nie jeden przecież Maciej Popowicz tworzył serwis, było ich 2 lub 3.

Czy taka umowa jest gdzieś dostępna w sieci czy ew. trzeba byłoby przygotowywać bezpośrednio u prawnika?

Z góry dziękuję za odpowiedź
pozdrawiam!

Nie wiem jak było w n-k bo przecież takie info nie musi być upublicznione. Jakoś się dogadali. Jak nie masz zaufania (lub jest ono ograniczone) do przyszłego wspólnika to spisanie umowy byłoby wskazane niestety. Wzór nie wiem czy gdzieś znajdziej, raczej nie. Prawda jest taka, że bez umowy możesz zostać na lodzie, bo nie będziesz mógł udowodnić swojego autorstwa. Ale tak być nie musi oczywiście, bo może właściciel strony jest uczciwy.

Pewnie że info nie musi być opublikowane, a właściciel storny może być uczciwy. Ale tak jak mówisz dobrze się zabezpieczyć. No nic, szukam dalej.
Pzdr!

Powrót