Prawa do strony www

• Autor wątku Autor wątku jaha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Jeżeli zamówiłem strone internetową i po jej wykonaniu zapłaciłem za tą usługę(fakura vat). Usługodawca nie chce przesłać umowy o przekazaniu praw autorskich czy mogę od niego jakoś to wyegzekwować.

pozdrawiam

[cytat="jaha"]Witam,

Jeżeli zamówiłem strone internetową i po jej wykonaniu zapłaciłem za tą usługę(fakura vat). Usługodawca nie chce przesłać umowy o przekazaniu praw autorskich czy mogę od niego jakoś to wyegzekwować.

pozdrawiam[/cytat]
Napisz jaśniej o co Ci chodzi..
co znaczy zamówiłem stronę..
Czy wykonał ja w jakimś edytorze i przekazał Ci pliki do wgrania na twój serwer. Opracował stronę offline i ty ją możesz wgrać gzie się tylko rzewnei podoba..

Czy udostępnił ci serwer domenę etc i na tym jako usługę uruchamia twoją stronę jego autorstwa ty tylko przesyłasz odpowiednie materiały dos trony..
Na czym ta usługa dokładniej polega..??

Strona została wykonana i umieszcona przez usługodawce na moim serwerze i funkcjonuje pod moją domeną od jakichś 4 miesięcy. Cała treść strony została napisana przeze mnie zdjęcia umieszczone na niej są moje. Grafika została wykonana nie licząc decyzji o układzie strony i drobnych poprawkach przed zaakceptowaniem bez mojego udziału.

Usługa polegała na wykonaniu i uruchomieniu strony internetowej.

[cytat:15adp4lj] Usługa polegała na wykonaniu i uruchomieniu strony internetowej.[/cytat:15adp4lj]
Skoro gość w całości zrobił stronę Internetową z materiałów nadesłanych przez Ciebie to on jest autorem.. i gdy by stwierdził ineczej poświadczył by nieprawdę.
W tym przypadku starczy klauza w umowie z autorem, ze zezwala Tobie na edycję strony w sposób nieskrępowany czyli beż żadnych ograniczeń..
No ale pewne sprawy moim zdaniem może trzeba ustalać przed zapacaniem za usługe..

Wydaje mi się, iż jaha miał na myśli autorskie prawa majątkowe - i w takim zakreślie może dojś do przekazania tych praw. Jednak do takiej czynności nikogo nie można zmusic i takie kwestje sugeruje (za godunow) ustala przed zawarciem umowy. Także (za godunow) nalezy pamieta, iż autorskie prawa osobiste są nie zbywalne co wiaze się z koniecznoscia zachowania : prawa do autorstwa czyli wskazywania autora utworu, prawo do integralności czyli pozostawienie w nienaruszonym kształcie utworu.

Mam podobną sytuacje ale twórca zezwolil mi na edycje strony. Jednak postanowil ją również sprzedać dalej np. przez allegro. Zaplacilem za ta strone oraz otrzymalem fakture. Czy autor ma prawo dalej ja rozpowszechnia?

A byly przekazane prawa majatkowe do tej stronki?

Jesli nie, to moim zdaniem, autor moze ja dalej odsprzedawac.

problem w tym ze wlasnie nie byly przekazane... cos mozna w tym momencie zrobic?

Pan jest właścicielem egzemplarza i tej strony za którą Pan zapłacił nie może Panu zabrać. A jeśli nei chce Pan aby były inne takie same strony w sieci to musi on Panu przekazać prawa autorskie majątkowe, nie da się go przymusić do tego, bo nie jest to jego obowiązek.

Powrót