Prawa do zdjęć i muzyki.

• Autor wątku Autor wątku DarekJasinski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DarekJasinski

Użytkownik
Odpowiedzi
33
Witam. Faktycznie, ten temat już był, ale nie w takiej formie jaka mnie interesuje.

Mianowice chodzi o to: Chcę zbudować pewną stronę o pewnej tematyce i będę potrzebował grafiki. Są strony oferujące takie grafiki, jednak często czyhają tam pułapki. Spotkałem się z przypadkiem, że ktoś niewłaściwie zrozumiał warunki dodawania zdjęć, pominął pewne procedury (np podanie źródła, lub autora) za co musiał zapłacić.

1. Interesuje mnie jakieś źródło - strona, na której są zdjęcia całkowicie wolnej licencji. Na którą użytkownicy wrzucając pliki, zrzekają się do nich wszystkich praw. Tak abym ja mógł je dowolnie edytować i wrzucać gdzie chcę bez podawania czegokolwiek.

2. To samo pytanie odnośnie ścieżek dźwiękowych. Czy są jakieś utwory, piosenki, których mógłbym użyć np. w reklamie swojej strony, nawet czerpiąc z tego korzyści?

Witaj, stron nie znam, ale powiem Ci na co uważać.

1. Zawsze należałoby się upewnić, czy na danym utworze (grafika, zdjęcie, muzyka, etc.) nie ciążą roszczenia osób trzecich.
Przykładowo - ktoś zrobił zdjęcie czyjegoś obrazu i pozwala bezpłatnie je wykorzystywać. Jest OK, do czasu zgłoszenia się autora sfotografowanego obrazu po zadośćuczynienie z tytułu bezprawnego użytkowania. Albo ktoś użył w swojej grafice inną grafikę, bez pozwolenia jej autora. Takie rzeczy się dzieją...

2. na przykład na licencjach CC lub podobnych, ale też trzeba uważnie przeczytać wcześniej daną licencję...

No ok, jest licencja CC na której mogę ingerować w grafikę, mogę bez podawania autora wszędzie ją zamieszczać, ale jeśli chodzi o potencjalne roszczenia, to tak naprawdę można się ich spodziewać zawsze. Bo przecież ktoś mógł ukraść, wrzucić na stronę podając się za właściciela, po czym ja używam tego i co jeśli znajdzie się prawdziwy autor? Kto wtedy ponosi konsekwencje? Ja biorę to ze strony do tego przeznaczonej. (Wolę spytać, bo prawo polskie jest bardzo niezrozumiałe i nie mam pojęcia, kto je reguluje:/ - nie komentujcie tego, bo to taki subiektywny pogląd)

DarekJasinski napisał:
Bo przecież ktoś mógł ukraść, wrzucić na stronę podając się za właściciela, po czym ja używam tego i co jeśli znajdzie się prawdziwy autor? Kto wtedy ponosi konsekwencje? Ja biorę to ze strony do tego przeznaczonej.
każdy, kto w sposób nieuprawniony używa ten utwór, a więc zarówno osoba, która umieściła go na stronie do pobierania, jaki i osoba, która pobrała utwór, a następnie wykorzystywała go na swojej stronie. Oczywiście, odpowiedzialność może być różna - bo pierwsza osoba zrobiła to zapewne świadomie, druga zaś nie ... ale to może być tylko różnica w odszkodowaniu - czy x3 za świadome czy tylko x2 za nieświadome...

I proszę przeczytać http://forumprawne.org/prawo-autorskie/95945-prawo-autorskie-umowa-o-dzielo.html

Powrót