Prawa do zdjęć prac tatuatorskich

• Autor wątku Autor wątku Mesajah6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mesajah6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie o prawa do prac (zdjęć) wykonanych przez tatuatora podczas trwania stosunku pracy i po jej ustaniu. Tatuator jest zatrudniony na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Wykonywał rzecz jasna wiele prac które znajdują się w galerii studia ...są oznaczone logotypem studia i oczywiście autorem. Obecnie tatuator zamierza zmienić pracodawcę a nowy pracodawca zapowiada iż będzie wnioskował o usunięcie prac owego artysty z poprzedniego studia. Nie mamy i nigdy nie mieliśmy nic przeciwko temu aby reklamował się on swoimi pracami ale wykonane prace były na nasze zlecenie jak to wygląda w świetle prawa.
Przekopałem forum ale tam pytania były bardziej pisane od strony artysty czy on może je wykorzystywać a nie od strony pracodawcy.

Pozdrawiam
Mesajah

Mesajah6 napisał:
... Przekopałem forum ale tam pytania były bardziej pisane od strony artysty czy on może je wykorzystywać a nie od strony pracodawcy. ...
Poczytaj o utworze pracowniczym.

Ostatnia edycja:
Za dużo ogólników za mało konkretów. UTWÓR PRACOWNICZY ... przewija się wiele wątków w różnych konfiguracjach ja zadaję pytanie i proszę o odpowiedź Tak ma prawo Nie nie ma prawa.

Mesajah6 napisał:
... ja zadaję pytanie i proszę o odpowiedź Tak ma prawo Nie nie ma prawa.
Wow, jaka stanowczość. :wow:
Kawa na ławę to w knajpie za kasę, poczytaj, nabądź wiedzę, przyda Ci się na przyszłość, a postawę roszczeniową został dla kolegów.

W wątkach jest wszystko wyjaśnione leniuszku, tylko czytać ze zrozumieniem.

Ja nie tracę czasu na zbędną wiedzę... :-) Tak wolę stanowczo mogę zapłacić za poradę ale nie po to pytam na tym forum o poradę aby dostać tajemnie wskazówki typu poczytaj sobie i znajdź odpowiedź :-) Czytałem przez 30min i odpowiedzi nie znalazłem ...czytam ze zrozumieniem naumieli mnie w podstawówce ;-)

Mesajah6 napisał:
Ja nie tracę czasu na zbędną wiedzę...
Zatem nie zawracaj sobie głowy skoro nie potrzebujesz zrozumienia zagadnienia.

PS.
Czytając, zrozumiałbyś dlaczego są takie a nie inne odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Powrót