prawa do zdjęć studyjnych

• Autor wątku Autor wątku sakin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sakin

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!

Poczytałem trochę o prawach do zdjęć i wynika z tego, że jeżeli chodzi o wykonanie zdjęć to prawo do nich ma osoba która je robiła... jednak

...jakiś czas temu robiłem z żoną zdjęcia studyjne "ślubne" nie podpisywaliśmy żadnej umowy itp. po prostu miała to być usługa wykonania sesji. Jak przyszło do odbioru zdjęć okazało się ze jak chciałem wersję elektroniczną to z tym już był problem, otrzymałem jedynie zdjęcia w bardzo małym formacie i dodatkowo z logo firmy, czyli praktycznie do niczego nie można ich wykorzystać. Dodatkowo dostałem informację ze nie mogę ich upubliczniać na "pewnym forum społecznościowym" do ogólnego wglądu a jedynie dla znajomych. Po dłuższej rozmowie zaproponowano mi kupno każdego z ujęć za pewną kwotę jednak jest to kwota zaporowa... i wtedy otrzymam wyższą rozdzielczość...

Czy mam jakieś podstawy aby zażądać formy elektronicznej lepszej jakości? Bardzo mnie to zaskoczyło ze nie otrzymałem takich CD, chciałem wydrukować sobie więcej odbitek dla swoich celów aby rozesłać po gościach a tak wychodzi na to ze mi to uniemożliwiono. (nie wiem czy to istotne ale zdjęcia były retuszowane i ozdabiane przez program graficzny).

To jest umowa o dzieło, ale bez formy pisemnej trudno udowodnić treść umowy (nawet ustnej). Zastosowanie będą miały np przepis art. 637 KC. Jednak jak mówie... udowodnić tutaj coś będzie bardzo trudno.

No cóż, wygląda że, trzymając się gruntu ustawy o prawach autorskich, to zamówiliście Państwo de facto wykonanie zdjęcia i określoną ilość egzemplarzy do użytku własnego (dozwolony użytek własny).

Mówiąc skrótowo, przy braku umowy pisemnej z fotografem (zlecenia, zamówienia) precyzującej wykorzystanie zdjęć przez Państwa, jak również braku wcześniejszych ustaleń ustnych co do ewentualnego wykorzystania zdjęć w internecie, prawa do wykorzystywania zdjęć poza dozwolonym użytkiem własnym pozostały przy fotografie.

Tym niemniej, moim zdaniem, powinniście Państwo otrzymać pliki z fotografiami w rozdzielczości zdjęć (z zastrzeżeniem dozwolonego użytku własnego) – jako, że kopie elektroniczne, które Wam dano, w żadnej mierze nie są tożsame z zamówionymi i odebranymi zdjęciami drukowanymi.

Ale wyegzekwowanie tego...vide poprzedni post...

Dodałbym jeszcze jedno. Proszę powiedzieć fotografowi, że jeżeli umieści zdjęcia gdziekolwiek w miejscu publicznym, czy na wystawie, czy w portfolio w Internecie czy tym podobnych miejscach, to zostanie pozwany do sądu za nielegalne rozpowszechnianie wizerunku bez zgody jego właściciela. Chyba, że zawrze z Wami stosowną umowę o użyczenie wizerunku i zapłaci odpowiedni wynagrodzenie. Niech uważa ;)

Powrót