Prawa do zdjęć tatuator a studio tatuażu

• Autor wątku Autor wątku An44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

An44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Jestem tatuażystą zatrudnionym na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony. Zdjęcia swoich prac umieszczam na mediach społecznościowych m.in. na Instagramie. Czy mam obowiązek oznaczyać studio w którym został wykonany tatuaż? Co ze zdjęciami, które są udokumentowaniem mojej pracy, ze zdjęciami przedstawiają moje dzieło czysto dokumentacyjnie bez charakteru artystycznego, czy mam do nich prawo, czy muszę zamieszczać informację, że zdjęcie zostało wykonane przez studio tatuażu, tak jak tego wymaga autor zdjecia? Czy mogę usunąć logo studia za zdjęcia i wykorzystać to zdjęcie. Umowa zawarta między nami nie zawiera informacji na ten temat.
Dziękuję i pozdrawiam

Ostatnia edycja:
An44 napisał:
... Czy mam obowiązek oznaczyać studio w którym został wykonany tatuaż? ...
Nie masz, Ty jesteś ich autorem a nie Studio.
An44 napisał:
... moje dzieło czysto dokumentacyjnie bez charakteru artystycznego, ...
To nie ma znaczenia i tak są utworami w myśl UoPAiPP.

An44 napisał:
... czy mam do nich prawo, ...
Autorskie prawa osobiste należą wyłącznie do Ciebie. Jak jest z autorskimi prawami majątkowymi to zależy od okoliczności (utwór pracowniczy) ale z bardzo dużym prawdopodobieństwem również pozostają przy Tobie.

Jeszcze raz zaznaczę, Ty jesteś autorem, wyłącznie do Ciebie należy decyzja o sposobie oznaczeniu utworu.

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Prosiłabym bardzo jeszcze o wytłumaczenie mi tego zdania.

LeszsekS napisał:
To nie ma znaczenia i tak są utworami w myśl UoPAiPP.

To oznacza, że mam prawo do korzystania i upublicznia tych zdjęć pomimo, że to nie ja je robiłam, bez oznaczania autora zdjęć?

An44 napisał:
... To oznacza, że mam prawo do korzystania i upublicznia tych zdjęć pomimo, że to nie ja je robiłam, bez oznaczania autora zdjęć?
Z Twojego pierwszego postu wywnioskowałem, że to Ty jesteś autorem zdjęć, jeśli nie to musisz mieć zgodę autora.

Nawet jeśli jest to dokumentacja mojej pracy, i tak naprawdę fotografia jest tylko nośnikiem na której udokumentowano moją pracę?

Nawet. Akurat w odniesieniu do tatuażu nie można uznać zdjęcia jako płaskiego odwzorowania utworu.

Powrót