Z
Zagmatwany
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam serdecznie sytuacja jest dziwna, po krotce streszczę sytuacje. Moja siostra dorosła, samodzielna pewnego razu zrobiła sobie za namowa jednego z fotografów, profesjonalną sesje zdjęciową z tego co pamiętam to bardziej zależało na tej sesji fotografowi. Niestety moja siostra tragicznie zmarła pare lat temu i tu pojawia sie pewien problem chciałbym mieć pamiątkę po tej sesji u siebie w formie cyfrowej na pc, niestety mam tylko zdjęcia w formie wywołanej. Chciałbym zdobyć źródło i teraz moje pytanie, czy fotograf może zawołać wygórowaną cenę za te zdjęcia? skoro wie ze bardzo mi na nich zależy ... wiem ze tuz po pogrzebie wyszedł z taka inicjatywa niestety nie miałem głowy wtedy na to, a dziś chce je uzyskać. Co do jakiś umów odnośnie tej sesji żadna nie została raczej sporządzona i nie mam takich informacji, nie wiem tez jak wyglądają te prawa autorskie fotografa a jak wyglądają prawa obywatela w stosunku uzyskania praktycznie rodzinnych zdjęć. Czy można sobie z tym jakoś poradzić? z góry dziękuje za komentarze i sugestie do całej sytuacji.