Prawa kuratora majątku po zmarłym bez rodziny

• Autor wątku Autor wątku Beriatan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Beriatan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie.

Około miesiąca temu zginął w wypadku mój przyjaciel. Nie miał żadnej rodziny, a pozostawił po sobie spadek: wynajęte mieszkanie, kilka tysięcy zł na koncie oraz standardowe wyposażenie mieszkania.

Jako że sąd nie potrafił znaleźć spadkobiercy, sąd zaproponował mi, bym został kuratorem tego majątku.

I tutaj pojawia się pytanie: jakie prawa ma kurator majątku, czy mam prawo do rozporządzania majątkiem? Mam 18 lat oraz żadnego źródła zarobku, więc czy nie będzie to dla mnie jedynie obciążeniem finansowym i czasowym, szczególnie ze względu na to, że przygotowuję się na maturę.

Jako kurator spadku musialbys po pierwsze zabezpieczyc spadek. Do dokonywania wazniejszych czynnosci potrzebujesz zezwolenia sadu. Musisz tez skladac sprawozdania ze swojej dzialalnosci. Po drugie Twoim zadaniem byloby ustalic spadkobiercow. Jeśli nie było bliskiej rodziny, w gre wchodzi wujostwo i kuzynostwo.
W obu kwestiach jest to naklad czsu i wskazane jest pewne obycie z urzedami i sprawami formalnymi. Nie wiem czy jest wskazane, żeby funkcje kuratora pelnila osoba tak mloda.
Jeśli czujesz ze może to Cie przerosnac, odpisz Sadowi, ze nie możesz podjac się funkcji ze względu na przygotowania do matury i prosisz o znalezienie np. aplikanta, który moglby kuratorem spadku zostac.

Powrót