prawa majątkowe dotyczące zadań z konkursów

• Autor wątku Autor wątku rozbicokant
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
R

rozbicokant

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałbym stworzyć filmy, w których będę przedstawiał zadania konkursowe dla uczniów szkół, jak Olimpiada Matematyczna, konkurs Kangur. Domyślam się, że na zasadzie cytatu mogę to czynić w taki sposób, że przedstawię kilka zadań, a następnie przedstawię, jak można je rozwiązać.

Oczywiście następnie chciałbym te filmy w jakiś sposób udostępnić.

Moje pytania:
1) Czy mogę tego dokonać bez łamania praw majątkowych twórców tych konkursów niezależnie od tego, czy będą to filmy udostępniane darmowo np. na YouTube, czy w formie płatnej?
2) Czy mogę tego dokonać nawet wówczas, jeśli w filmie wstawię wprost kopię z karty z zadaniami (fragment pliku pdf przerobiony na plik graficzny), czy muszę przepisać zadanie?
3) Mam jeszcze pytanie dotyczące innych zadań, które w Internecie są powszechnie przytaczane w wielu kopiach i brzmią tak samo lub podobnie (np. ta podobna treść danego zadania na listach zadań wielu wykładowców). Czy w takim wypadku, jeśli chcę wykorzystać takie zadanie do mojej listy zadań lub do filmiku, czy mogę to zrobić bez podawania źródła? (w takim przypadku nie wiadomo, kto jest autorem).

Jest to mój pierwszy wpis na tym forum. Dziękuję już teraz za zaangażowanie w pomoc.

A czego nie zrozumiałeś w zastosowaniu zasady na którą się powołujesz ? Temat był już wiele razy omawiany, poszukaj, poczytaj.

A czego nie zrozumiałeś w zastosowaniu zasady na którą się powołujesz ? Temat był już wiele razy omawiany, poszukaj, poczytaj.

O, nieoceniony LeszsekS, dzięki za Twoją wyczerpującą odpowiedź. Takiej odpowiedzi mniej więcej oczekiwałem, rzetelnej i pomocnej.
Gdy nie będziesz wiedzieć czegoś z nie Twojej branży i będziesz szukać pomocy, zamiast tego zerknij na poniższe zdanie, które wyjaśni Twoje wszelkie niejasności:
A czego nie zrozumiałeś w temacie, o który pytasz? Poczytaj sobie fachową literaturę, dokumentację, artykuły naukowe i będziesz wiedział. Temat był już wiele razy omawiany, poszukaj, poczytaj.

Aby wyjaśnić, czego nie zrozumiałem, zauważę, że słyszałem wiele wypowiedzi prawników, którzy nie zgadzają się z innymi prawnikami. Gdyby wystarczyło poszukać i poczytać, to nie powinno być dwuznaczności. A skoro są, to znaczy, że prawo jest nieprecyzyjne i są różne szkoły interpretacji. Ja do żadnej z nich nie należę, bo nie jestem prawnikiem. Dlatego mam wiele wątpliwości.
Przykładów można rzucać wiele; sama pandemiopsychoza sprowadziła na nasz nieszczęśliwy kraj wiele takich rozterek, ale ja posłużę się przykładem niedawnego tematu odmowa sprzedaży 135 kw. Sami dyskutujący nie zgadzają się ze sobą Padają tam takie smaczki, jak
Obowiązek ma każdy. Są osoby z tego obowiązku zwolnione,
co brzmi jak bełkot, bo skoro ktoś jest zwolniony, to nie ma obowiązku. Skoro taki prawniczy bełkot jest jednak uzasadniony, a wielu ludzi się nacina na to (i potem ma problemy), że zinterpretowało dany paragraf zgodnie ze swoim rozumem, a nie zgodnie z tym, jak uczą na studiach prawniczych, to ja wolę się upewnić, by nie skończyło się tak, że namęczę się, natworzę filmy edukacyjne, a potem będę je musiał usuwać i jeszcze płacić jakieś odszkodowania. To tak jak z jakimś człowiekiem (też post na waszym forum), który zapłacił za stworzenie logo firmy, ale nie wiedział, że to nie to samo, co nabycie praw do wykorzystywania go w tym celu (brak przeniesienia praw majątkowych, czy coś). Dlatego wolę zapytać.

---

Wracając do tematu, nie wiem, czy jeśli w np. dwudziestu filmikach opowiem o (a więc i je przytoczę) 20x5=100 zadaniach gdzie danego roku jest 30 zadań (a lat konkursu jest kilkanaście), to czy to jest nagięcie prawa cytatu, czy nie. Każdy film powie o tylko pięciu, więc to jedynie fragment i to małego utworu, ale czy to jest prawidłowa interpretacja?

Ponadto nie wiem, jak o to pytałem wcześniej, czy mogę wprost wklejać fragmenty kart z zadaniami, bo to może podpadać pod wykorzystanie cudzych obrazków (w zadaniach są obrazki, wykresy, diagramy,...). Może nawet sam tekst muszę przepisać, bo graficzne rozmieszczenie tekstu jest chronione? To nie są łatwe pytania dla mnie. Sarkazm nie pomaga.

Jednym z celów FP jest upowszechnianie wiedzy z zakresu prawa, a podstawą jest wykazanie przez poszukującego odpowiedzi minimum własnej inicjatywy w szczególności gdy temat co chwilę pojawia się na FP.
Tutaj działają wyłącznie wolontariusze w ramach własnego prywatnego czasu zatem postawa roszczeniowa jest bardzo niemile widziana.

PS.
Kawa na ławę to w knajpie za kasę.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót