Prawa majątkowe

• Autor wątku Autor wątku xxxxabcdxxxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xxxxabcdxxxx

Zbanowany
Odpowiedzi
80
Witam, mam takie pytania: Czy ma sens umowa zawarta między dwiema osobami o przekazanie praw majątkowych (z wymienionymi polami eksploatacji) do utworu, który jeszcze nie powstał?
Czy może raczej trzeba podpisać umowę o dzieło/pracę, aby prawa majątkowe przeszły na zleceniodawcę?
Czy jeśli ktoś będzie w sądzie przedstawiał umowę, w myśl której ma prawa majątkowe do utworu, to autor utworu może obronić się mówiąc, że ten konkretny utwór nie był przeznaczony dla tej osoby i umowa go nie dotyczy, mimo, że utwór spełnia warunki umowy i trafił w ręce zleceniodawcy?

Jeśli w umowie przeniesienia praw autorskich majątkowych zleceniobiorca zobowiązuje się wykonać dzieło lub takie intencje można wywieźć z treści umowy to jest to umowa o dzieło z przeniesieniem praw. Nazwa nie odgrywa roli. Co do zasady w umowie przeniesienia musi być dokładnie oznaczony przedmiot umowy. Autor może odstąpić od umowy ze względu na istotny interes twórczy lecz:
Przepis prawny:
Art. 56.
[Odstąpienie / wypowiedzenie umowy]

1. Twórca może odstąpić od umowy lub ją wypowiedzieć ze względu na swoje istotne interesy twórcze.

2. Jeżeli w ciągu dwóch lat od odstąpienia lub wypowiedzenia, o którym mowa w ust. 1, twórca zamierza przystąpić do korzystania z utworu, ma obowiązek zaoferować to korzystanie nabywcy lub licencjobiorcy, wyznaczając mu w tym celu odpowiedni termin.

3. Jeżeli odstąpienie od umowy lub jej wypowiedzenie następuje po przyjęciu utworu, skuteczność odstąpienia lub wypowiedzenia może być przez drugą stronę umowy uzależniona od zabezpieczenia kosztów poniesionych przez nią w związku z zawartą umową. Nie można jednak żądać zwrotu kosztów, gdy zaniechanie rozpowszechniania jest następstwem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności.

4. Przepisu ust. 1 nie stosuje się do utworów architektonicznych i architektonicznourbanistycznych, audiowizualnych oraz utworów zamówionych w zakresie ich eksploatacji w utworze audiowizualnym.
http://forumprawne.org/prawo-autors...-autorskim-prawach-pokrewnych.html#post660875

Ostatnia edycja:
Przystąpiłem do robienia gry komputerowej i dowiedzieli się o tym moi patologiczni sąsiedzi (trójka psychopatów). Któregoś dnia zostałem zmuszony do odbycia z nimi rozmowy w ich mieszkaniu, w której domagali się przeprosin za rzekome obrażanie ich z mojego mieszkania. Zmusili mnie do podpisania umowy o przekazanie praw majątkowych do gry, którą dopiero miałem stworzyć. Miałem wtedy potwierdzoną przez lekarza psychozę.
Jak w takiej sytuacji mogę skutecznie odstąpić od umowy, której kopii nawet nie posiadam, i czy choroba może być podstawą do unieważnienia umowy?

Przy okazji spytam, czy mogę sprzedawać grę jako osoba fizyczna na własnej stronie internetowej, czy muszę mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą?

Czy gra komputerowa jest trakotowana jako utwór audiowizualny?

Ostatnia edycja:
xxxxabcdxxxx napisał:
... Jak w takiej sytuacji mogę skutecznie odstąpić od umowy, której kopii nawet nie posiadam, ...
Jeśli nie otrzymałeś swojego egzemplarza umowy można założyć, że nie został spełniony warunek pisemnego zawarcia, zatem umowa byłaby nie ważna.

O działalności gospodarczej pisaliśmy wiele razy ze szczegółami, użyj opcji Szukaj , jak i poczytaj warunki związane z odstąpieniem od umowy.

xxxxabcdxxxx napisał:
... Czy gra komputerowa jest trakotowana jako utwór audiowizualny?
Nie, gra to program komputerowy.

Ostatnia edycja:
Powrót