Prawa ojca gdy żona jest w ciąży

• Autor wątku Autor wątku Raider82
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raider82

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, chciałem się poradzić kogoś jakie są moje prawa w pracy gdy żona jest w ciąży. Chodzi mi tutaj czy przysługuje mi jakiś urlop gdy dziecko się już urodzi i czy jest on płatny? Tam gdzie moja zona pracuje, jeżeli kobieta jest w ciąży i idzie na wizytę do lekarza to jej mąż lub partner ma prawo iść z nią i dostaje cały dzień wolny i płatny, czy to jest we wszystkich zakładach w UK? Czy może jest to tylko jak zakład ustanowi?

Mozesz sie starac o STATUTORY PATERNITY PAY (SPP) tzw. taciezynskie

Jeśli Twoja partnerka spodziewa się dziecka lub jeśli będziesz współodpowiedzialny za wychowanie dziecka, przysługuje Ci prawo do płatnego urlopu ojcowskiego (pod warunkiem że spełniasz odpowiednie wymagania).

Aby przysługiwały Ci urlop i wypłata z racji ojcowstwa, musisz być pracownikiem (employee). Jeśli jesteś robotnikiem (worker), nie przysługuje Ci urlop, ale może przysługiwać płaca. Jeśli nie wiesz, czy jesteś pracownikiem (employee) czy robotnikiem (worker),

- Jesteś robotnikiem (worker), pracownikiem (employee) czy pracujesz na własny rachunek (self-employed)?

Możesz udać się na ustawowy urlop ojcowski jeśli:

- jesteś pracownikiem (employee) z umową o pracę (większość pracowników szeregowych i podwykonawców nie ma prawa do płatnego urlopu ojcowskiego)
- jesteś ojcem biologicznym dziecka, lub ojcem czy też partnerem matki dziecka (włączając związki homoseksualne)
- pracujesz dla tego samego pracodawcy od co najmniej 2 tygodni przed rozpoczęciem 15 tygodnia poprzedzającego tydzień, w którym ma urodzić się dziecko
- będziesz w pełni zaangażowany w wychowywanie dziecka i chcesz wykorzystać urlop na pomaganie matce opiekować się dzieckiem a urlop ten jest płatny jeśli:
- zarabiasz co najmniej najniższą krajową (LEL) i płacisz składki na ubezpieczenie społeczne

Wiecej dowiesz sie tu http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTa...ort/Expectingorbringingupchildren/DG_10018750

W umowie mam napisane "permanently employed", wiec jezeli zona pojdzie na macierzynski to ja tez mam prawo? Dodam ze mamy juz jedno dziecko. Wchodzilem na ta strone co podalas linka ale u mnie z angielskim az tak dobrze nie jest :) Mam prosbe, czy moglabys bys mi napisac ile tego urlopu mi sie nalezy i jak on jest platny.

Urlop ten trwa maksymalnie dwa tygodnie i albo trzeba go wykorzystać za jednym razem, lub dwa razy po jednym całym tygodniu.

Statutory Paternity Pay opłacane jest przez dwa tygodnie w wysokości £117.18 lub 90% tygodniowej stawki (brutto), w zależności która z kwot jest mniejsza. Musisz powiadomic swojego pracodawce kiedy bedziesz chcial rozpoczac ten urlop najpozniej 15 tyg przed porodem jezeli rozmyslisz sie co do daty to musisz powiadomic pracodawce najpozniej 28 dni przed porodem. Jezeli pracodawca bedzie chcial potwierdzenie tego, ze zostaniesz ojcem nalezy wowczas dostarczyc mu formularz SC3
http://www.hmrc.gov.uk/forms/sc3.pdf

A moja sprawa wyglada tak. Mąż pracował przez 2 lata dla agencji. Niedawno podpisał kontrakt i na miesiac przed terminem porodu rozpoczyna prace na kontrakcie. Co w takiej sytuacji co mu sie nalezy?

Do Ellis! mala niescislosc! napisalas ze:
pracujesz dla tego samego pracodawcy od co najmniej 2 tygodni przed rozpoczęciem 15 tygodnia poprzedzającego tydzień, w którym ma urodzić się dziecko

A na stronie jest napisane ze 26tyg przed 15tygodniem kiedy ma sie urodzic dziecko.

you must have continued to work for the same employer without a break for at least 26 weeks by the 15th week before the baby is due, or employed up to and including the week your wife, partner or civil partner was matched with a child.

Co do liberti to niestety nic sie nie nalezy. to ze pracowal dla tego samego zakladu przez 2 lata na agencji nie ma znaczenia. tak samo jak mama tak i tata musi wypracowac u pracodawcy 26tygodni aby dostac platny tacierzynski. bo przeciez oplaca co pracodawca. choc mozesz probowac zapytac. zalezy czy pracodawca teraz pujdzie na reke po tkz. "znajomosci" czy twardo bedzie trzymal sie przepisow. bo z prawnego pkt. widzenia sie nie nalezy. dla przykladu w moim zakladzie pracowal chlopak rok przez agencje, przeszedl na kontrakt i pracowal 3 miesiace. w tym czasie jego dziewczyna urodzila ale pracodawca poszedl mu na reke i wyplacil tacierzynski 120F pomimo ze ten nie mial przepracowane 26tyg. ale to tylko dobra wola zakladu.

ok, w takim razie czy naleza mu sie jakies inne swiadczenia np z jobcentre, tak jak mamie która nie przepracuje roku nalezy sie maternity allowance z jobcentre w tej samej kwocie co smp.

Dzieki ,ze zauwazylas musialam zjesc 6 :) Moze w takim razie napisze jeszcze raz
Ustawowy urlop ojcowski przysługuje osobie, która:
• jest zatrudniona na umowę o pracę (większości pracowników tymczasowych oraz podwykonawców nie przysługuje prawo do płatnego urlopu ojcowskiego) oraz
• jest biologicznym ojcem dziecka, mężem albo konkubentem (lub konkubiną) matki oraz
• do końca 15 tygodnia przed tygodniem przewidywanego porodu była zatrudniona u danego pracodawcy przez okres co najmniej 26 tygodni albo zatrudniona przed tym tygodniem i w tym tygodniu, w którym żonie albo konkubinie lub konkubentowi albo partnerowi cywilnemu oficjalnie przyznano prawo do opieki nad dzieckiem
• będzie się w pełni angażować w wychowanie dziecka i zamierza skorzystać z urlopu w celu pomocy matce dziecka lub zaopiekowania się dzieckiem.

ok a co z innymi świadczeniami jak wyzej pytałam?

nie ma innych swiadczen. i jak napisalam wyzej. czy mama czy tata musi przepracowac 26tygodni. i niezaleznie od tego czy np. macierzynski wyplaca job center czy pracodawca. roznica tez taka ze np. macierzynski z job center wyplacaja jezeli w ciagu 66tygodni przed porodem przepracowalo sie 26 tygodni niezaleznie czy agencja czy pracodawca u ktorego nie wystarczylo przerobic wymagana ilosc dni. macierzynski u pracodawcy zeby dostac tez 26tygodni potrzeba. a tacierzynski jest tylko jedyna opcja czyli u pracodawcy przepracowane 26 tygodni. agencja sie nie liczy bo tam nie masz statusu employee tylko worker.

Raczej nie, jezeli SPP nie przysluguje z powodu niskich zarobkow niz minimale , wowczas moglby sie starac o Income Support.

tylko tu raczej niskich zarobkow nie ma skoro ma sie kontrakt. o ile sie nie myle to income support przyznaja jezeli praca ponizej 16godz tyg i samotny rodzic. podejrzewam ze on ma wiecj godzin i to w dodatku figuruja jako para. a pytanie bylo typowo o 2 tyg urlopu dla taty. wiec o income support nie ma chyba z tym nic wspolnego. poprostu wykroi sie te 2 tygodniowki mniej bedzie. czesem tak bywa. a jak kolega ma prace na kontrakt i zone na macierzynskim to raczej po porodzie benefity sie nalezec beda. ale na urlop dla taty nic nie poradza.

No jezeli jest min. zarobkowe to i godziny sa mniejsze bo min. obecnie to 90 f tygodniowo :) i jezeli tacie z tego powodu nie przysluguje SPP TO MOZE STARAC SIE O IS.

a takie pytanie z innej beczki. jezeli tata zarabia ponizej 90F tyg a mama na macierzynskim to wtedy sie dzieje? ten zasilek tez przysluguje czy nie? ps. zaciekawilo mnie to co napisalas

za okres pobytu na urlopie
ojcowskim może przysługiwać zasiłek Income Support (zasiłek dla osób, które z przyczyn od nich niezależnych nie mogą pracować w pełnym wymiarze godzin, a uzyskiwany przez nie dochód jest zbyt niski, by wystarczył na utrzymanie).

Co do sytulacji,ktora Ty opisalas to ich wspolne zarobki sa na tyle niskie,ze moga starac sie o IS.

a jest istnieje jakis prog takich niskich zarobkow na pare do income support zeby dostac? ile max na pare zeby sie kwalifikowac? czy to od sytuacji zalezy i job centre decyduje? slyszalam ze ciezko polakom ten rodzaj zasilku dostac. ze duze problemy sa na forach gdzies mi sie obilo.

W przypadku IS niski dochod jest obliczany indywidualnie. Your weekly income is compared to a fixed weekly level which the Government considers is the amount you need to live on for Income Support purposes. It is known as the ‘applicable amount’ and it is less than most people need for their day-to-day living costs. The difference between the applicable amount and your income is the amount of Income Support payable. The applicable amount will vary for each person because it is made up of different elements which depend on your circumstances. The rates of the different elements are fixed each year and are usually increased every April.

You will only be entitled to Income Support if your income is less than your applicable amount. If you have no income, or all your income is disregarded, you will get Income Support at the level of your applicable amount. Otherwise, your Income Support level will be your applicable amount minus your income. This means that any extra income you have coming in each week, if it is taken into account for Income Support, will reduce the amount of your benefit.

sorki, ze tak pozno sie wtracam do konwersacji. To £90 minimum zarobkowe to macie na mysli kwote od ktorej nie sa potracane skladki i podatki? Jesli tak, to w tym roku jest to £95.

Po drugie jako zdrowa para powyzej 25 roku zycia potrzebujecie £100.95 tygodniowo zeby przezyc. Jesli dochod (nie liczas CTC i CB) przekracza ta kwote, to zasilek nie przysluguje.

Po trzecie, pamietajcie, ze ktos kto jest na urlopie macierzynskim i jest zatrudniony i pracowal min 16h, moze orzymywac WTC.

Powrót