Prawa pacjęta

• Autor wątku Autor wątku wildeweronika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
W

wildeweronika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam,

Byłam u lekarza w ośrodku zdrowia,który jest kierownikiem, prosząc o skierowanie na badanie krwi (TSH), reakcja lekarza była co najmniej nie etyczna. To niepierwszy raz kiedy spotykam się z takim problemem u lekarza pierwszego kontaktu.
Uzyskać skierowanie do specjalisty, na badania graniczy z cudem. Do większości lekarzy chodzę prywatnie, tylko z przeziębieniem, raz maksymalnie dwa razy do roku do lekarza pierwszego kontaktu. Czytałam prawa pacjenta na stronie rzecznika. Niewiele mi to dało.
Czy pacjent może żądać skierowania na konkretne badania do specjalisty od lekarza pierwszego kontaktu?

Ponieważ to nie pacjent jest lekarzem, nie może on zlecać badań ani sam się kierować do każdego specjalisty. Po to istnieja lekarze pierwszego kontraktu, by groś schorzeń leczyć samodzielnie i kierować pacjentów do niektórych specjalistów w przypadkach bardziej skomplikowanych, wymagających pogłebionej wiedzy oraz badań ze "specjalistycznej" puli.
Niestety, z powodu różnych sposobów finansowania lekarskiej pomocy podstawowej a specjalistycznej najczęściej spory tocza się wokół 2 zagadnień:
- potrzeby kierowania pacjenta do specjalisty;
- kierowania pacjenta na regularne badania zalecone przez specjalistę.

Kwestia badań, na które miałby skierować pacjenta samodzielnie lekarz pierwszego kontaktu, leży w jego kompetencji. Niestety, tu też mogą być różne zapatrywania: nieuzasadniona roszczeniowość pacjenta contra próba zaoszczędzenia środków otrzymywanych per capita przez zatrudniająca lekarza przychodnię.
W razie gdyby istniało przykre doświadczenia, że lekarz nie kieruje na badania zalecone przez specjalistę lub takie, które są zwykle wykonywane przy podobnym schorzeniu (w innej placówce je zlecano), można poskarżyć się Rzecznikowi Praw Pacjentów.

,,Ponieważ to nie pacjent jest lekarzem, nie może on zlecać badań ani sam się kierować do każdego specjalisty,, - wszystko to prawda, ale to pacjent opowiada o swoich dolegliwościach i na podstawie wywiadu lekarz powinien podjąć leczenie lub skierować na dalsze badania.
Jeśli lekarz mówi, że wszystko jest w porządku mimo że wyniki są złe to coś jest nie tak. Koszt badania TSH to od 15 do 23 PLN. Żałuję, że nie poszłam prywatnie, 23 zł za komfort, szacunek czy etyczne zachowanie lekarza to niewiele. Irytuje mnie takie zachowanie lekarzy.

prosze o pomoc jakis czas temu poszłam do swojego ginekologa ktorego poprosilam o antykoncepcje namowil mnie na wkladke antykoncepcyjną wszystko by bylo w porzadku gdyby nie okazalo sie ze zamiast wkladki mam włozony do macicy gruby drut z metalu jestem po kilku wizytach u ginekologow zaden nie wydaje mi zdjecia tego metalu chodze z bolem mam zdjecie rentgenowskie bioder na ktorym widac ten metal niestety nie posiadam dowodu na tego lekarza ze to on mi to zakladal bylam u niego prywatnie czy moge zalozyc mu sprawe sądową jakie powinnam miec papiery na jego błąd i moją krzywde ,chodze z bolem prosze o odpowiedz

czy naprawde nikt nie udzieli mi jakiejs odpowiedzi

jaki metal?
wiesz wogole jak wyglada wkładka domaciczna?

nie wiem co to za metal ale mam go w macicy miala to byc wkladka antykoncepcyjna widzialam na rentgenie

jak to bylo cos w kształcie litery T to jest wlasnie wkłądka domaciczna, zobacz sobie na necie jak wyglada cos takiego w RTG.

ps. jak mozna sie nie zainteresowac jak cos takiego wyglada, jak to sie zakłąda itd...? tylko teraz wysuwać jakieś absurdalne domysły ze lekarz załozył jakiś metal do macicy...mam nadzieje ze ta wkładka działa...

Ostatnia edycja:
johana44 napisał:
nie wiem co to za metal ale mam go w macicy miala to byc wkladka antykoncepcyjna widzialam na rentgenie
:D

@RWS
Stały tekst lekarza - "naczytał się Pan w google..." Po czym spoglądam w monitor lekarza, a tam google :D
Niestety mamy lekarzy rodzinnych jakich mamy. Pacjencie lecz się sam, dłużej pożyjesz. U mojego dziadka lekarz rodzinny nie rozpoznał zawału mając wycinek EKG. Kiedy zobaczył go lekarz "S" (zostali wezwani ze względu na duszności, lekarz rodzinny podejrzewał astmę) od razu sygnał i do szpitala.

Autorze posta - poszukaj innego lekarza rodzinnego w swoim miejscu zamieszkania, poczytaj opinie w necie i tyle.

prosze o podanie mi czy zdjecie rentgenowskie wystarczy by starac sie o odszkodowanie ,przypominam miala to byc wkladka antykoncepcyjna a jest jakis inny przedmiot jest zakazenie z tego powodu

powtarzam, na zdjeciu rtg wkładka jest widoczna, bo jest wykonana jest z plastiku z dodatkiem miedzi lub srebra.
zobacz soebi zdj w necie. i porwnaj do swojego.
jakie zakażenie?

to co pisze to najszczersza prawda zamiast wkladki wlozyl mi lekarz jakis drut z metalu jest to jakies tworzywo co przewodzi fale radiowe i telefoniczne oraz te co sa w komputerze walcze z bolem bylam w dwoch szpitalach mam wypisy ze mi to usuneli w drugim ze nic nie mam oszukuja mnie nie pisza prawdy nie chce im sie tego wyjac operacyjnie pytalam w klinikach prywatnych sa takie koszty ze mnie nie stac jedyny bank ktory z moją rentą chcial mi dac kredyt to santandre ale maja taka zla opinie ze boje sie wziascu nich kredyt grozi mi rak i smierc nie wiem co robic mam

proponuje wizyte u specjalisty, psychologa badz psychiatry i skuteczna antykoncepcje jezeli jeszcze mozesz miec dzieci.

Wiesz mi ze wolalabym byc chora psychicznie niz przechodzic to co przechodze to jest prawda mam coraz gorsze wyniki z krwi nie wiem co to za tworzywo ale to nie wkladka

przynajmniej możesz za darmo odbierać radio i sygnał telefoniczny :D
sorry, nie mogłam się powstrzymać.
a tak na serio, naprawdę trzeba leczyć tą paranoję, bo widać, że masz manię prześladowczą i wszędzie szukasz teorii spiskowych.

To nie jest smieszne choc trudno w to uwierzyc ja nie mam nadajnika ale cos co przewodzi fale radiowr chcialam zrobic rezonans magnetyczny tak mnie bolalo az paralizowalo ze nie skorzystalam z tego badania przysiegam na zycie swojego jedynego dziecka

napisze tak lekarz ktory mi to zxrobil ,zrobil to swiadomie gdy poszlam do niego prosic o pomoc by sie dogadac tak poradzil mi jeden z ginekologow cyt.niech pani sie dogada z tym lekarzem wiec poszlam do niego a on do mnie niech pani poda mnie do sądu jestem na skraju zalamania juz cierpie fizycznie czeka mnie rak kosci rak mozgu ,jestem 40 letnia kobieta bylam mezatka przez 15 lat mam dziecko na wozku inwalidzkim ze wzg zdrowotnych jest pod opieka mojego bylego meza za kazdym razem mowie corce ze bedziemy razem gdy skonczy 18 lat nie chce byc z ojcem .POSZLAM DO NIEGO PRYWATNIE ZAPLACILAM A SPOTKALO MNIE COS TAKIEGO .NIE MOGE PODJAC PRACY BO NIE WYTRZYMUJE Z BOLU OD WCZORAJ MAM POWIEKSZONE WEZLY CHLONNE PO PRAWEJ STRONIE SZYI OD JAKIEGOS CZASU NIE ROBIE STOLCA NORMALNEGO PRAWDOPODOBNIE USZKODZONE JELITO SA DNI GDY SERCE MI SZALEJE JESTEM OSLABIONA I CZUJE OGOLNE ZMECZENIE LUDZIE DLA PIENIEDZY ZROBIA WSZYSTKO JA CHCIALABYM DOZYC CHOCIAZ DO 60 LAT NIE WIEM CZY PRZEZYJE DO KONCA TEGO ROKU

prosze isc do psychiatry.
i cieszyc sie z darmowego odbioru, zeby tylko abonamentu nie kazali placic.

nawet chora na schizofrenie bym czegos takiego nie wymyslila i nie pisalabym gdyby to nie byla prawda

co sie dzieje w tym kraju nie liczy sie czlowiek tylko kasa rzadzi jakas mafia ,znam kobiete ktora zostala z gwalcona przez kilku mezczyzn nie poszla na policje bo byla pod wplywem alkoholu wracala z koncertu ,od dwoch i pol roku moim towarzyszem jest ból jak ginekolog mogl zrobic cos takiego kobiecie bylam juz u kilku ginekologow jak robia usg to tak oszukuja ze gdy nie jest powiekszony obraz to tego ciala obcego nie widac tylko gdy silnie sie powiekszy jest widoczne nie wiem gdzie mam szukac ratunku wiem jedno chce zyc jak umre kto splaci moj kredyt gdybym wziela starzy rodzice czy corka chora na wozku prosze niech ktos mi pomorze

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót