S
SebastianWroclaw
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam serdecznie wszystkich i proszę o poradę dla mojej przyjaciółki (w imieniu której piszę, ponieważ nie ma dostępu do internetu).
Ania ma 17 lat (30 grudnia skończy 18 lat), zaszła w ciążę z chłopakiem, którego niestety nie kocha. Po fakcie, kiedy on dowiedział się, że będzie ojcem, szantażuje Anię nęka Ją i dręczy informacjami, że jeżeli nie będzie z nim, nie będzie spełniać wszystkich jego "zachcianek" (wiecie, co mam na myśli...) to zwróci się do sądu o odebranie praw rodzicielskich Ani (matce dziecka). Ania w tej chwili mieszka razem ze swoją mamą (która ma ograniczone prawa rodzicielskie do Niej - odebrano jej prawa do córki, ponieważ urodziła Ją, mając 16 lat) i z babcią (która to zajmuje się jej wychowywaniem i jest Jej prawnym opiekunem)...
Pytania:
1. Komu sąd przyzna prawa rodzicielskie???
2. Czy istnieje taka możliwość, że dziecko zostanie odebrane matce???
3. Czy Ania może zgłosić fakt nękania Jej (przez przyszłego ojca) na Policję???
Dziękuję z góry za udzieloną pomoc...
Ania ma 17 lat (30 grudnia skończy 18 lat), zaszła w ciążę z chłopakiem, którego niestety nie kocha. Po fakcie, kiedy on dowiedział się, że będzie ojcem, szantażuje Anię nęka Ją i dręczy informacjami, że jeżeli nie będzie z nim, nie będzie spełniać wszystkich jego "zachcianek" (wiecie, co mam na myśli...) to zwróci się do sądu o odebranie praw rodzicielskich Ani (matce dziecka). Ania w tej chwili mieszka razem ze swoją mamą (która ma ograniczone prawa rodzicielskie do Niej - odebrano jej prawa do córki, ponieważ urodziła Ją, mając 16 lat) i z babcią (która to zajmuje się jej wychowywaniem i jest Jej prawnym opiekunem)...
Pytania:
1. Komu sąd przyzna prawa rodzicielskie???
2. Czy istnieje taka możliwość, że dziecko zostanie odebrane matce???
3. Czy Ania może zgłosić fakt nękania Jej (przez przyszłego ojca) na Policję???
Dziękuję z góry za udzieloną pomoc...