Prawa rodzicielskie po rozwodzie (matka z obywatelstwem polskim)

• Autor wątku Autor wątku Wocky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wocky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam. Sprawa wygląda następująco: mam obywatelstwo polskie, jestem w ciąży, a ojciec dziecka ma obywatelstwo niemieckie. Nie jesteśmy małżeństwem, ale w najbliższym czasie zamierzamy się pobrać (w Niemczech, gdzie również urodziłoby się dziecko). Do tego momentu wszystko jest klarowne, jednak wiele osób przestrzega mnie, że w przypadku naszego ewentualnego rozwodu, prawo niemieckie będzie zawsze stało po stronie niemieckiego ojca, nie dbając o prawa rodzicielskie matki z polskim pochodzeniem, co skończy się bardzo rzadkimi i ograniczonymi spotkaniami z moim dzieckiem.
Nie wiem, ile jest w tym prawdy, jednak uważam, że chociaż nie planuję rychłego rozwodu (zanim jeszcze doszło do ślubu), ważne jest zebranie informacji na ten temat w razie najczarniejszych scenariuszy.
Pozdrawiam.

Właściwie powinnam zmodyfikować nieco moje pytanie: co dokładnie powinnam zrobić, po urodzeniu dziecka w Niemczech, żeby uniknąć jak najwięcej problemów w razie gdyby mój związek miał się nie sprawdzić? Próbuję brać pod uwagę wszystkie możliwości i nie chciałabym za kilka lat odkryć, że mam poważne problemy których mogłam uniknąć.

co dokładnie powinnam zrobić, po urodzeniu dziecka w Niemczech, żeby uniknąć jak najwięcej problemów w razie gdyby mój związek miał się nie sprawdzić
Umiejscowić metrykę urodzenia dziecka w Polsce i wyrobić dziecku
Polski dowód.
W razie rozwodu masz prawo do pełnej pomocy socjalnej państwa itd.:

Dziękuję. A jeszcze takie, być może głupie, pytanie: czy na to jakieś uciążliwe konsekwencje dla życia dziecka w Niemczech?

Nie ma problemu.
powodzenia

Bardzo dziękuję.

To nie jest do konca tak rozowo.

Pelne prawo pobytu niepracujaca zona obywatela niemieckiego uzyskuje dopiero po 3 latach, a nie na dzien dobry, wiec jesli rozwod bedzie przed uplywem tych trzech lat, to urzedy roznie moga na to zareagowac.

Po drugie wyrobienie polskiego dowodu dla dziecka, ktore od urodzenia ma obywatelstwo niemieckie po ojcu i przebywa na terenie Niemiec nie ma dla wladz niemieckich zadnego znaczenia.

A wiec w razie sporu rodzicow o prawa rodzicielskie zadecyduje sad, a jak, tego nikt z gory ci nie powie

marian1 napisał:
Umiejscowić metrykę urodzenia dziecka w Polsce i wyrobić dziecku
Polski dowód.

którym nawet tutaj nie będzie mogło się posługiwać :)z dowodem czy bez, dziecko będzie miało polskie obywatelstwo dodatkowo do niemieckiego ,ale ono w niczym jej tu nie pomoże

Ostatnia edycja:
Rozumiem. Czy urodzenie dziecka w Polsce zmienia coś w tej materii, jeżeli po narodzinach dziecko i tak zamieszka z polską matką i niemieckim ojcem w Niemczech?

Miejsce urodzenia dziecka z malzenstwa mieszanego polsko-niemieckiego nie ma specjalnego wplywu na jego obywatelstwo, bo zarowno w prawie polskim jak i niemieckim obowiazuje tzw. prawo krwii, czyli dziecko wg prawa niemieckiego ma po ojcu automatycznie obywatelstwo niemieckie, wg prawa polskiego automatycznie obywatelstwo polskie. Polskie przepisy wykluczaja uznawanie obywatelstwa obcego na terenie Polski a niemieckie uznawanie obywatelstwa na terenie Niemiec, wiec jak zamieszkacie w Niemczech, to dziecko bedzie z punktu widzenia prawa niemieckiego traktowane wylacznie jako obywatel niemiecki.

Słyszałam, że przyjmując obywatelstwo niemieckie po 3 latach małżeństwa, nie muszę rezygnować z obywatelstwa polskiego; więc łudziłam się, że dziecko też może mieć podwójne obywatelstwo.

Ty nie rozumiesz, co ja napisalem. Podwojne obywatelstwo jest legalne. Ale obywatel niemiecki jest traktowany w Niemczech wylacznie jako obywatel niemiecki, nawet jesli ma obywatelstwo dodatkowe, podobnie jak obywatel polski jest traktowany w Polsce wylacznie jako obywatel polski, nawet jesli ma obywatelstwo dodatkowe. W zwiazku z tym wobec wladz niemieckich nie mozesz sie poslugiwac paszportem/dowodem polskim, a wobec wladz polskich nie mozesz sie poslugiwac sie paszportem/dowodem niemieckim.

Masz rację, nie rozumiałam do końca. W każdym razie, o ile tym razem zrozumiałam, oznacza to, że miejsce urodzenia dziecka nie jest istotne w przypadku późniejszych ewentualnych sporów o prawa rodzicielskie, ponieważ rodzice tak czy siak pozostają polsko-niemiecką parą mieszaną, a istotne jest to, w jakim państwie dziecko mieszka i co za tym idzie, jakiemu prawu podlega. Tak?

Mozna tak powiedziec, jesli bedziecie mieszkac w Niemczech i dziecko ma z mocy ustawy obywatelstwo niemieckie oraz niemieckiego rodzica, to w przypadku potencjalnych sporow bedzie brane pod uwage wylacznie niemieckie prawo rodzinne.

Przy czym myślę, że to, co zasugerował marian1, wyrobienie dowodu i umiejscowienie metryki dziecka w Polsce, to coś, co mimo wszystko należy zrobić?

tak oczywiscie, papiery potwierdzajace drugie obywatelstwo nigdy nie zaszkodza, ale dla wladz niemieckich po prostu sie nie beda liczyc, one beda mialy znaczenie jedynie na terenie Polski i panstw trzecich

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

Jezeli ojciec dziecka podpisze ojcostwo to nie musisz nawet brac z nim slubu. Dziecko ma prawo zyc w niemczech i ty ruwniez. Dostaniecie wszelka pomoc ze strony Niemieckiej.

Witam,
mam dzieci urodzone w Niemczech. Po urodzeniu dzieci, ich ojciec w urzedzie potwierdzil ojcostwo. Jakis czas temu rozstalismy sie. Przy okazji zalatwiania spraw urzedowych okazalo sie, ze ojciec nie ma praw rodzicielskich-po urodzeniu dzieci nikt nas nie poinformowal, ze oprocz potwierdzenia ojcostwa powinnismy rowniez zrobic termin w urzedzie w celu przyznania praw rodzicielskich ojcu (nie bylismy malzenstwem).
Moje pytanie-jakie szanse na przyznanie praw rodzicielskich ma teraz ojciec?

Powrót