Prawa rodzicielskie

• Autor wątku Autor wątku alexo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.

Moja córka zaszła w ciąże z człowiekiem który często popada w konflikt z prawem, nadużywa alkoholu, poza tym pod koniec ciąży ją pobił bo postanowiła odejść , bił ją po brzuchu żeby poroniła (obdukcja jest). Człowiek ten postanowił nie dać córce spokoju, ciągle do niej wydzwania i nachodzi ją mówiąc że nie dopuści do urodzenia tego dziecka. Ojciec dziecka leczył się na nerwice u specjalisty neurologa.

Moja córka ma 17 lat i nie wyszła za niego za mąż. Chce założyć nowe życie.
W jaki sposób można ograniczyć kontakt ojca z dzieckiem, i czy istnieje możliwość całkowitego odebrania mu praw do opieki nad dzieckiem.

Jeśli Twoja córka nie pozostaje w związku małżeńskim z domniemanym ojcem dziecka, ani też nie doszło do jego uznania, to jest on dla dziecka w oczach prawa osobą obcą. Nie ma żadnych praw rodzicielskich. Po urodzeniu mógłby przed sądem dochodzić ustalenia jego ojcostwa (na uznanie potrzebna jest zgoda matki, a w opisanej sytuacji - jak rozumiem - nie wchodzi to w grę). Wtedy będzie można się zastanawiać nad pozbawienem go władzy rodzicielskiej - o ile sąd mu ją przyzna (art. 93 § 2 KRO).

Dzięki za odpowiedz.

[cytat="Advocatus Diaboli"]Jeśli Twoja córka nie pozostaje w związku małżeńskim z domniemanym ojcem dziecka, ani też nie doszło do jego uznania, to jest on dla dziecka w oczach prawa osobą obcą. [/cytat]

Czyli moja córka musi oficjalnie uznać tego człowieka za ojca, w przeciwnym razie nie będzie miał żadnych praw w stosunku do dziecka dopóki nie udowodni swojego ojcostwa w sądzie :?:

A co w przypadku gdy ona nie jest pełnoletnia czy to nie będzie żadną przeszkodą :?:

Chodzi o uznanie dziecka przez domniemanego ojca :D , a nie uznanie ojca przez matkę. Jeśli do tego nie dojdzie, to jedyną drogą do ustalenia ojcostwa będzie wyrok sądu.
Do uznania dziecka przez domniemanego ojca potrzebna jest zgoda matki. Jeżeli matka jest małoletnia, to nie przysługuje jej władza rodzicielska nad jej dzieckiem. W takiej sytuacji sąd opiekuńczy wyznaczy dziecku opiekuna (np. Ciebie) - i to on musiałby wyrazić zgodę na uznanie. Byłoby to jednak możliwe dopiero po urodzeniu dziecka (w opisanej sytuacji uznanie dziecka poczętego, ale nienarodzonego w ogóle nie wchodzi w grę).

Czy dobrze zrozumiałem, jeżeli ojciec dziecka je uzna jako swoje to musi wyrazić zgodę na to żebym mógł zostać jego prawnym opiekunem, jestem pewien, że on nie da spokoju córce ponieważ jest "niepoczytalny" i dał do zrozumienia że tak łatwo z dziecka nie zrezygnuje. Zależy mi
na tym aby ten człowiek nie miał kontaktu z dzieckiem.

Jakie w takim razie on ma prawa czy w momencie narodzin dziecka on staje się jego prawnym opiekunem. Jakie są możliwości aby pozbawić go wszelkich praw do dziecka dodam że ma wyrok sądowy za pobicie (1.5 roku).

Nie zrozumiałeś dobrze. Pisząc "i to on musi wyrazić na to zgodę" miałem na myśli opiekuna. Jeśli Ty nim zostaniesz, to Ty musisz wyrazić zgodę na uznanie dziecka przez ojca.
Jak już pisałem, dopóki ojcostwo nie zostanie ustalone, ten mężczyzna jest dla dziecka osobą obcą i nie przysługuje mu władza rodzicielska.

taaaa ...jeszcze dodać trzeba że nie będzie kto miał płacić alimentów bo nie będzie ojca ...nie wspominając już o pytaniu dziecka , gdy dorośnie pt"mamusiu , dlaczego mój tatuś jest nieznany" ...sprawa jasna normalnie ustalić ojcostwo , wnieść sprawę o alimenty i pozbawienie władzy . Ojciec biologiczny jest osobą nadpobudliwą , stwarzającą swym zachowaniem zagrożenie dla życie matki (są dowody).Więc nie rozumiem po co Adwocatus sugerujesz zwalnianie ojca biologicznego z jakiejkolwiek odpowiedzialnosci .Na podstawie dowodów , oraz zeznań świadków , wyroku jaki ten człowiek ma na swoim koncie, pozbawienie nie będzie az takie skomplikowane.

dokladnie o to samo chcialam zapytac.jestem w podobnej sytuacji ,za 4 miesiace rodze a ojciec malenstwa zneca sie psychiczni i fizycznie nade mna i moim synem.czy moge po urodzeniu starac sie o pozbawienie go calkowicie praw rodzicielskich?
jesli tak zdecyduje sad czy on bedzie placil alimenty na malucha czy nie mam prawa aby o nie sie starac???

Rzeczywiście, zapomniałem o alimentach. Nie chciałem sugerować zwalniania ojca z odpowiedzialności. Widocznie brak mi "doświadczenia życiowego" :( .
Alexo, póki ojcostwo nie zostanie ustalone, nie będzie można od ojca żądać alimentów. Zatem rozwiązania podane przez Ewę ma niezaprzeczalną zaletę.

Aby żądać alimentów od ojca, nie musi on mieć władzy rodzicielskiej. Wymagane jest tylko, żeby dziecko miało ustalone pochodzenie od ojca.

Chciałabym się przyłaczyć do tego tematu.Termin porodu mam wyznaczony na maj tego roku.Ojcem dziecka jest obywatel Grecji,który wogóle nie interesuje się ani mna ani dzieckiem.Chciałabym dowieść jego ojcostwo i zlożyć pozew o alimentyi pozbawienie praw rodzicielskich.Jak jednak to zrobię skoro wiem ,że jego przyjazd do Polski nie wchodzi w grę.Czy to wszystko mam ,,załatwić "w sądzie greckim????Proszę odpiszcie...

Powrót