prawa rodziców do dziecka z podwójnym obywatelstwem

• Autor wątku Autor wątku Marta0907
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Slawek, to TY napisales, ze skladajac wniosek o paszport wystepujemy o "nadanie obywatelstwa" a nie ja..... A to jest wlasnie bzdura, akurat z tym sie zgadzam.

Belunia reszte doskonale wyjasnila. Dopoki rodzice dziecka z malzenstwa mieszanego nie wystapia do wladz polskich z oswiadczeniem, ze nie chca, by dziecko mialo obywatelstwo polskie, bo ma inne po drugim rodzicu, dziecko ma z mocy prawa dwa (moze miec nawet trzy w opisanym przeze mnie wyzej przypadku) obywatelstwa i koniec. A kto jest rodzicem polskiem, czy ojciec czy matka, nie gra roli,

Nie masz racji Pogodniak. Przede wszystkim obywatelstwo polskie dostaje automatyczne dziecko wtedy, gdy jeden rodzic jest Polakiem, natomiast drugi rodzic nie ma W OGÓLE obywatestwa, badź jest ono nieznane lub nieokreślone.
Źle interpretujesz przepisy. Oświadczenie o obywatelstwie dziecka składane przez rodziców, to tylko wyrażenie woli, ŻE CHCĄ dla dziecka polskiego obywatelstwa, a nie tak jak piszesz nie chcą. I tym samym nie złozenie takiego oświadczenia nie przynosi owoców w postaci podwójnego obywatelstwa...
Niestety rację ma sławek, a piszę niestety bo stoję też przed takim problemem. mam juz polskie akty urodzenia dzieci, ale co z tego jak mają nazwisko niepolskie, urodzone nie w Polsce i jak ja ukryję fakt przed urzędnikiem, że już mają inne obywatelstwo? teraz w sumie, jest dużo umów między krajami UE i już nie trzeba się zrzekać swojego obywatelstwa chcąc dostać inne, jednak mój aktualny kraj nie ma takiej umowy z Polską :(

witam serdecznie!!!!!!!!!!
mam problem urodzilam dziecko na UKRAINIE jestem pochodzenia polskiego mam karte polaka. nie jestem mezatka w zwiazu bylam okolo 6 lat,ojciec dziecka jest POLAKIEM dziecko ma odpis polski swiadectwa o urodzeniu. Biologiczny ojciec nie chce ponosic odpowiedzialnosci za dziecko ma jeszcze 2 dzieci i jest po rozwodzie,jest rownirz bezrobotnym dla tego wszystko lezy na mich plecach. Ojciec nie chce wyrazic zrode o wydanie paszportu dla syna, przez konsulat podalam dokumenty o pesel a o paszport ma byc zgoda ojca. On nie chce wyrazac zgody iz boi sie odpowiedzialnosci a dzicko potrzebuje miec tozsamosc. czy moge wyrobic polski paszport dla syna bez zgody ojca tak jak nie jest on moim mezem i nie opiekuje sie dzieckiem pije, awanturuje sie leczyl sie na alkocholizm na padaczki i biala goraczke nie wiem co robic iz chce aby syn mial nrmalne zycie. PROSZE O POMOC i RADE co mam ZROBIC i jak aby dostac bez zgody ojca.
Bede wdzieczna za pomoc i odpowiedz bo juz brak mi sily aby z nim rozmawiac tak jak on tylko poniza obraza i nie chce nic sluchac (synek ma 7 miesiecy). Blagam o RADE!!!!!!!!! (chce zaznaczyc ze dziecko w akcie urodzenia ma obywatelstwo polskie, co mam robic i jak uzyskac paszport polski dla syna bez zgody ojca skoro nie jestesmy malzenstwem)

Witam . Pisze z pytanie takim. Jestem Polka mam Narzeczonego z Ukrainy mamy wspolne dziecko . moje pytanie brzmi czy moje dziecko moze starac sie o dwa obywatelstwa czy nie ? moze ktos sie orientuje jak to wyglada :(

Powrót