Prawa rozpowszechniania

• Autor wątku Autor wątku Nasedo95
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nasedo95

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam. Jeśli napiszę jakiś program (na licencji komercyjnej - płatnej) to co mogę zrobić jeśli ktoś umieści ten program na jakimś warezie lub będzie go modyfikował bez mojej zgody? Chodzi mi o moje prawa w tej sytuacji np. odszkodowanie etc.

Witam,

to co w przypadku naruszeń prawa autorskiego w stosunku do innych utworów: można dochodzić swoich praw przeciwko osobie naruszającej (np. rozpowszechnianie na warezie) osobiście na drodze postępowania cywilnego w sądzie lub zgłosić takie naruszenie do organów ścigania (postępowanie karne).

Podstawą będzie ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, a w szczególności:

- Rozdział 7 Przepisy szczególne dotyczące programów komputerowych Art. 74. do 77. [prawa]

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78.

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80.

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. d0 123.

W przypadku rozpowszechniania programu na warezie lub w inny sposób w necie, należy zgłosić adminowi / właścicielowi warezu / portalu fakt naruszania praw autorskich. Istotne jest, aby przesłana informacja (najlepiej listem poleconym za potwierdzeniem odbioru lub mailem podpisanym kwalifikowanym podpisem elektronicznym) była wiarygodna - jest wymóg ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną z 2002 roku. Jeśli warez / portal nie zareaguje, przestaje być chroniony przed odpowiedzialnością z tytułu naruszania prawa przez użytkowników portalu (wzmiankowana ustawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną), i można go wtedy pozywać na równi z naruszającymi użytkownikami.

I oczywiście należy zadbać o dobrą licencję (EULĘ) do swojego programu, tak, by potem było jak najmniej wątpliwości w sądzie.

Powrót