Prawa skazanego w przypadku znajomych

• Autor wątku Autor wątku 777temida
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
7

777temida

Użytkownik
Odpowiedzi
53
Poznałam w internecie faceta, który wkrótce idzie do więzienia na rok i kilka miesięcy, jesteśmy znajomymi i tylko wirtualnymi, on jest 18 lat ide mnie młodszy, traktuję jak brata. Co będzie możliwe w tym przypadku aby ten kontakt kontynuować? Czy aktualnie można pisać listy do skazanego w tej sytuacji, albo kontaktować się telefonicznie lub wysyłać paczki, bądź mieć widzenia? Czytałam że widzenia są bez zgody dyrektora w przypadku gdy chodzi o przyjaciół, czy można nas uznać za przyjaciół w takim razie, czy raczej należy się spodziewać odmowy widzeń, również odmowy gdy będę się ubiegać o zgodę?

777temida napisał:
Co będzie możliwe w tym przypadku aby ten kontakt kontynuować? Czy aktualnie można pisać listy do skazanego w tej sytuacji, albo kontaktować się telefonicznie lub wysyłać paczki, bądź mieć widzenia?
Tak.
777temida napisał:
jesteśmy znajomymi i tylko wirtualnymi
777temida napisał:
czy można nas uznać za przyjaciół
Generalnie ustawa nie wymienia osób bliskich. Jeżeli osoba nie należy do kręgu rodziny lub innych osób bliskich to na widzenie wymagana jest zgoda dyrektora ZK. Gdy zgoda będzie porzebna to kwestia tego, że to znajomość wyłącznie internetowa nie ma znaczenia w kontekście odmowy udzielenia zgody. Warto zapoznać się z przepisami art. 101 - art. 120 Kodeksu karnego wykonawczego.

Dziękuję. Czy dobrze rozumiem, że paczki, listy nadal są w ZK? Ten znajomy twierdzi, że od kogoś co siedzi słyszał, że od covidu nie ma paczek, ani listów, jedynie rodzina może dać pieniądze do zakupu czegoś na miejscu przez osadzonego.

Już od dawna nie wysyła się "serniczka z maryśką". Tylko i wyłącznie zakupy oraz paczki za pośrednictwem podmiotu wskazanego przez dyrektora jednostki.

Znajomość internetowa nie oznacza bycia osobą bliską - zatem wymagana jest zgoda dyrektora, o którą powinien wystąpić skazany.

Warto postarac sie o taka zgode i zrobić paczkę więzniowi zawsze małe osłodzenie zycia za murami więzienia.

Powrót