prawa stażysty

• Autor wątku Autor wątku k_a_s_i_a__g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Nie ma przeszkód by w kwestii usprawiedliwienia zwrócić się bezpośrednio do urzędu pracy w sytuacjach określonych zdarzeń losowych np. egzamin, ślub, śmierć itp. Ostateczna decyzja o usprawiedliwieniu bądź nie należy do urzędu pracy.

Ostatnim czasy, jako stażysta mam niezły orzech do zgryzienia.

Czy jako stażysta, który nie jest pracownikiem w sensie wynikającym z K.P. mam obowiązek wpisywania się do "Księgi wyjść służbowych i innych". Chodzi o to, że podczas przerwy obiadowej chciałbym wyjść na lunch poza zakład pracy, jako, że w budynku nie ma stołówki czy baru.

Generalnie nie ma z tym problemu ze strony szefów, problem jest, gdyby ewentualna kontrola z UP się pojawiła i na liście obecności byłoby, że jestem, a mnie nie ma. Mój przełożony mógłby powiedzieć, że jestem na lunchu poza obiektem, ale... i tu pytanie.
Wiem, że pracownicy muszą się wpisywać, gdy chcą wyjść poza zakład pracy.

Sytuację, można odwrócić: wyjście służbowe (nie jestem pracownikiem), ale i to samo pytanie.

Może jest to naiwne, ale na serio status stażysty jest wypadkową kilku ustaw, i nie mam, bladego pojęcia, jak ma być. Z góry dzięki.

Tak - należy wpisywać się do takiej księgi. Wyjście "inne" niż służbowe może być jednak rozpatrywane pod kątem, czy przypadkiem nie mamy do czynienia z nieobecnością na stażu. Natomiast skoro u pracodawcy funkcjonuje taka księga, to również powinna być ona prowadzona dla stażystów.

Dziękuję, pytam się po dziś się dowiedziałem, że ona w ogóle istnieje, nikt wcześniej o niej nie mówił. Jeszcze raz dzięki.

Witam! Mam pytanie. Czy jeżeli PUP wysyła mnie na staż mam obowiązek informować, że jestem w ciąży, jeżeli nie zostaje o to bezposrednio pytana? I czy kiedy jestem w trakcie odbywania stażu i złoże do PUP L4, stypendium będzie przysługiwało mi do końca stażu pomimo, że będę na zwolnieniu?

Jeżeli będziesz w ciąży na stażu i pójdzisz na zolnienie, to będzie Ci przysługiwało stypedium, będziesz miała płacone 100%.
Ja jestem obecnie na stażu i zwolnieniu, idąc na staż nie wiedziałam o ciąży.
Gdybym wiedziała nie pisała bym się na staż, bo po co? Skoro wiesz, że nie popracujesz długo...Jednak niektórzy idą, wiadomo dlaczego, aby mieć pieniążki:)

witam ponownie , chciałam sie poradzić w pewnej kwestii ..

Dziś oznajmiłam szefowie, że chce wyjechać w weekend w góry i że chciałabym w poniedziałek wolne.. weekend miał obejmować sob, niedz i pon. [ zaznaczam ,że w Umowie UP z pracodawcą nie ma obowiązkowych sobót..]
Szefowa powiedziała mi, że nie bardzo ponieważ chce bym przyszła do pracy [ do baru] w sob. [ bo jak to powiedziała oni też chcą miec weekend wolny..] a jeśli chodzi o pon. to muszę to skontaktować z drugim pracownikiem [ jej "przyjacielem" który pracuje też w barze.. a raczej tylko otw go i zamyka.. bo całymi dniami nie ma go w ogóle w barze] jakie on ma w danym daniu[ pon.] plany..
Trochę się wkurzyłam ponieważ nie sądziłam , że będę musiała się prosić o dzień URLOPU WYPOCZYNKOWEGO który zresztą mi się należy oraz przysługuje .. i że dany dzień jest zależny od drugiej osoby..
Chciałam się poradzić, że jeżeli odmowie , będę miała z tego tytułu jakieś konsekwencje ?

Planuje jutro z rana jechać także do UP i ich zapytać jak sie zachować w w/w sytuacji..

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Po pierwsze pracodawca używa niezrozumiałej argumentacji, bo funkcjonowanie baru nie może zależeć od tego czy stażysta jest, czy go nie ma. Stażysta to nie "darmowy pracownik" ale osoba bezrobotna nabywająca doświadczenie.
Skonsultować z UP tą sytuację i niech wyjaśnią pracodawcy na czym ma polegać staż.

Na marginesie jednodniowa nieobecność nawet nieusprawiedliwiona nie może prowadzić do przerwania stażu, ale za ten dzień stypendium nie przysługuje. Sęk w tym, że w miesiącach, które mają 31 dni kalendarzowych jednodniowa nieobecność nie zmniejsza wysokości stypendium.

Dariusz! napisał:
Na marginesie jednodniowa nieobecność nawet nieusprawiedliwiona nie może prowadzić do przerwania stażu.

dziś byłam w UP zgłosiłam moją sytuacje..pani w UP powiedziała że musze to sobie załatwić z pracodawcą.. a jeśli chodzi o jednodniowa nieobecnośc to pracodawca może przerwać staż.. tak mi powiedziała pani która sie zajmuje stażystami..

Shantel napisał:
tak mi powiedziała pani która sie zajmuje stażystami..
To nie powinna się nimi zajmować.
Przepis prawny:
Starosta na wniosek organizatora lub z urzędu, po zasięgnięciu opinii organizatora i wysłuchaniu bezrobotnego, może pozbawić bezrobotnego możliwości kontynuowania stażu w przypadku (...) nieusprawiedliwionej nieobecności podczas więcej niż jednego dnia stażu.

Podstawa prawna par. 9 ust. 2 rozporządzenia MPiPS z dnia 20 sierpnia 2009r. w sprawie szczegółowych warunków odbywania stażu przez bezrobotnych (Dz.U. z 2009r. Nr 142, poz. 1160).

Odsyłanie do "załatwienia" sobie z pracodawcą świadczy o całkowitej niekompetencji tejże Pani.

Nie że mnie odesłała , zaproponowała mi że może zadzwonić do mojego pracodawcy, ale ja powiedziałam że chce by Moja rozmowa z nią została miedzy nami ..
Nie chce wyjść na skarżypytę..Jutro się dowiem czy week mam wolny..szefowa zapewne mnie o tym poinformuje..

Witam, przeczytałem cały ten wątek i nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie dlatego piszę.
Jestem na stażu za niedługo urodzi nam się, mam nadzieję córeczka i w związku z tym mam pytanie czy przysługuje mi jako stażyście 7 dni urlopu ojcowskiego (potocznie zwanego tacieżyńskim)? zgodnie z art.

Art. 182 ze zn.3.

§ 1. Pracownik-ojciec wychowujący dziecko ma prawo do urlopu ojcowskiego w wymiarze 2 tygodni, nie dłużej jednak niż do ukończenia przez dziecko 12 miesiąca życia.

§ 2. Urlopu ojcowskiego udziela się na pisemny wniosek pracownika-ojca wychowującego dziecko, składany w terminie nie krótszym niż 7 dni przed rozpoczęciem korzystania z urlopu; pracodawca jest obowiązany uwzględnić wniosek pracownika.

§ 3. Przepisy art. 45 § 3, art. 47, art. 50 § 5, art. 57 § 2, art. 163 § 3, art. 165 pkt 4, art. 166 pkt 4, art. 177, art. 1831 § 1 i art. 1832 stosuje się odpowiednio.

Nie. Gdyż miedzy stażystą a organizatorem stażu nie jest nawiązany stosunek pracy i nie podlega to pod zastosowanie Kodeksu Pracy.

witam ponownie,

Mam nietypowy problem, otóż 30go września moje szefostwo które podpisało Umowe z Up odstępuje bar innym ludziom którzy będą teraz jego właścicielem.
Mam pyt. odnośnie - czy razem ze mną ? czy z dniem 30go września Mój staż dobiega końca? ? ?

ps. zgodnie z umową staż mam do 3go listopada

Staż powinien zostać przerwany, chyba że urząd pracy będzie w stanie zawrzeć umowę z nowym organizatorem, który musi spełniać warunki do bycia organizatorem stażu oraz musi przejąć zobowiązania poprzedniego organizatora.

Czyli w takim układzie mój staż nie będzie się liczył ponieważ nie objął okresu 6 miesięcy ?
Co w takim układzie teraz się stanie ? ? Przecież to nie moja wina ,że zmienił się właściciel baru w którym odbywałam staż ://

ps. Czy moje szefostwo będzie mieć jakieś konsekwencje z tytułu niedotrzymania umowy -organizowanie stażu. ?

Ostatnia edycja:
Minimalny okres stażu to 3 miesiące. Nic się nie stanie po za przerwaniem stażu. Ewentualne konsekwencje dla organizatora mogą być określone w umowie, której treści nie znam :)

No tak ale mój staż miał obejmować 6 miesięcy .. hm

Ok dzięki za cenne info ;-)

Potwierdzone 30 wrzesnia bar kończy swoją kariere.. pytanie co z moim 8 dniowym urlopem który mi został ? czy UP mi go wypłaci ?

Powrót